Recidiva nádoru hrtanu

  • Dotaz od: Procházková
  • Publikováno: 16.5.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, prosím o radu k následujícímu problému: Můj tatínek 72 let byl před 3 lety na chemoterapii a ozařování nádoru- metastáze na krku, kdy nevěděli, zda ložisku je v plících nebo hrtanu. V červenci 2008 zjistili primární ložisko na pravé straně hrtanu s metastází v uzlinách. V prosinci 2008 mu bylo provedena operace jejíž výsledkem je odstranění hrtanu, hlasivek, kousek jazyka od kořene a část jícnu(to vše metastází zasaženo)Dýchá díky provedení tracheostomie a jídlo podáváme stříkačkou do hadičky vyvedené ze žaludku. Následovalo ozařování. Před čtrnácti dny, při kontrole na ORL byla potvrzena recidiva. Tatínkovi otekla celá hlava, má mrtvý jazyk, kolem očí otoky, krk, hlavně v oblasti uší rozbolavěný až do krve. Dnes je stav takový, že když neleží, tak ho strašně bolí hlava, krk až do poloviny zad. Dotaz: Je nějaká jiná možnost snížit otok(léky bere-nepomáhají) tak, aby nemusel stále ležet? Je alespoň malá naděje, že se může stav zlepšit? Chtěla bych mu pomoci, ale jsem bezradná. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stav Vašeho tatínka je sice poměrně vážný, přesto vždy existuje naděje. Co se týče odstranění otoků, doporučoval bych konzultovat s ošetřujícím lékařem, který dopodrobna zná jeho zdravotní stav. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: