Recidivující angíny

Mám problémy s opakovanou angínou. Mám už šestou během dvou měsíců, vždy po dobrání antibiotik opět hned vyskočí - zvětšené mandle, jeden 'stabilní' čep a další menší k tomu, velká únava. Celá nemoc začala na začátku června, klasická angína, vysoké horečky, nevolnost, lékař předepsal Penbene, po dobrání během dvou dnů nová angína, v krku mi po výtěr nebyl zjištěn streptokok i krev byla v pořádku. Lékař mi předepsal nová ATB /už si nevzpomenu najméno/ a po jejich dobrání opět stejná recidiva a předpis na Klacid. Když ani ten nezabral, týden podávání Penicilinu 1,5 mg do svalu. V tu samou chvíli jsem začala mít podezření, že místo v krku je problém někde jinde a jedná se o venerickou nemoc, jelikož se příznaky vždy zhoršili po pohlavním styku s partnerem. Tento týden mi opravdu bylo potvrzeno, že mám pozitivní nález ureoplazma, které mohou způsbovat právě i angínu. Gynekoložka mě i partnerovi předepsala Doxybene na dobu 10 dnů. Zároveň jsem ale na ORL dostala od lékaře opět balíček Penbene jako doléčbu po penicilinových injekcích. Mám Doxybene i Penbene kombinovat? Může být angína, kterou prodělávám opravdu druhotný syndrom pohlavní nemoci? Co můžu ještě udělat proto, abych se už mohla pět plnohodnotně zařadit do života?

Odpověď odborníka:

Marie,
jaké bakterie vyšly z kultivace krku?Jaké byly hodnoty CRP, krevní obraz?Jaké ATB přesně jste užívala a jak dlouhou dobu? Máte i gynekologické obtíže (pálení, výtok...)?
Zkuste do poradny poslat oskenované výsledky vyšetření. Obecně je potřeba nález v krku při opakovaných angínách léčit přísně podle citlivosti k antibiotikům, zvláštní je, že by klacid na ureoplasm. infekci nefungoval.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x