Recidivující zánět dýchacích cest

Dobrý den, prosím o radu, již 7. týden se léčím se zánětem dýchacích cest, ale bez úspěchu. Užívala jsem antibiotika Duomox 1000 (2xdenně po 7 dní), poté Azitromycin 500 (1 x denně po 3 dny) a Klacid 500 (2xdenně po 11 dní). Během užívání ATB se zdrav. stav vždy zlepší. Avšak vždy po vysazení antibiotik se nemoc cca do 5 dní vrátí, příznaky se obměňují, ale vesměs vždy zvýšená teplota cca 37,5, bolest v krku, rýma, dráždivý kašel, bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy, bolesti uší, únava. Byla jsem na vyšetření na ORL (2x) a na plicním. Sérologie na mycoplasmata, pertuse, parapertuse a chlamydie negativní. Rentgen plic i dutin negativní. Na rtg plic pouze výraznější kresba ve středním plicním poli vlevo. Z ORL vyšetření patrný pouze zánět na pravé mandli ale bez původce a zvětšená uzlina na pravé straně pod krkem. Výtěry z krku byly negativní (bez patogenní flory). Krevní obraz v normě, pouze vysoké CRP - v pondělí 13.1. činilo 71, ve středu 15.1. již 26. Přetrvává bolest v krku (pouze pravá strana), bolest pravého ucha, suchý dráždivý kašel, bolest hlavy, pocit těžkosti na hrudníku a silná únava. Lékaři si nevědí rady a další antibiotika nasazovat nechtějí, původce nemoci mi však nejsou schopni zjistit. Můžete mi, prosím, poradit, o jakou nemoc by se mohlo jednat a případně jaké vyšetření či testy provést, aby se zjistilo o jakou nemoc se jedná a jak ji léčit? Existují nějaké testy na zjištění konkrétní bakterie v případě vysokého výsledku CRP? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vidím, že jste již absolvovala vyšetření, které bych udělala - doporučila svým pacientům já sama a i ATB jste měla v dobrém pořadí, širokospektré.
Ve Vašem případě mě napadá ješte toxoplazmoza - typicky uzlinový syndrom a únava s bolestmi hlavy, taky by mohlo jít o nemoc kočičího škrábnutí, nutno vyloučit i tuberkulozu a sarkoidozu - asi nejlépe histologickým vyš -odběr lymfat. uzliny.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: