Recidivujúci gerd

Dobrý deň, mám 20 rokov a na konci februára mi bol diagnostikovaný na základe endoskopie GERD s ezofaditídou, kedže som dlhodobé pálenie záhy ignoroval, a bola mi predpísaná Nolpaza 40mg, ktorú som bral podľa odporúčania lekára a po vysadení sa znova objavila pyróza a regurgitácia kyseliny do hrdla, čo sa prejavovalo neustálym pocitom zahlieneného hrdla. Súčastne s Nolpazou som bral liek Isotretinoin (na akné), ktorý už ale 2 mesiace neberiem. Momentálne beriem znova asi 40 dní Nolpazu, nakoľko po vysadení 1. Nolpazy problémy recidivujú. Moje otázky sú: Môže dlhodobé užívanie Nolpazy alebo iného antacida negatívne ovplyvniť fungovanie organizmu ? Je nejaká šance, že ten problém mohol byť spôsobený liekom Isotretinoin, ktorý vysúša sliznice a vzhľadom na môj vek sa to upraví alebo budem musieť doživotne brať antacitá ? Je aj nejaký iný spôsom liečby GERD, ak neuspeje medikamentózna liečba ? S pozdravom, Richard

Odpověď odborníka:

Dobrý den, den den, nelze vyloučit, že při diagnoze GERD bude muset Nolpazu nebo léky ze stejné skupiny inhibitoru protonové pumpy brát trvale. Nebo minimálně při stavech, který dráždí žaludek, např. ATB terapie. Lze vyzkoušet režimová opatření, nekořeněná jídla, bez alkoholu vyhnout se příliš tučným jídlům, horkým nápokům. Poslední jídlo před spánkem, ulehnutím do horizontály, min 2hod. Na souvislost s Isotretinoinem a vašemi obtíží Vám pohužel n euzodpovím, to je spíše otázka na kožního lékaře.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: