Reentry tachykardie

Pane doktore/doktorko, pisu z ciziny, proto bez diakritiky. Chtel bych vedet, jak nebezpecna "reentry tachykardie". Je mi 22 let a nekdy v 16 jsem prodelal prvni zachvat. Zniceho nic jsem ve skole sel po chodbe a extremne se mi rozbusilo srdce, cely jsem se propotil a bylo mi na omdleni. Cely zachvat trval treba 20 minut, mistama lepsi, mistama zase horsi. Dnes je mi 22 a zachvaty trpim dodnes, naposled pred tydnem, vzdy si prijdu jak kdyz kazdou chvili zkolabuji, jen sedim a cekam az to skonci. Nicmene velmi ridce, rekneme opravdu nepravidelne jednou za pul roku treba. Nanestesti se s tim potykam uz nekolik let bez ucinne obrany nebo reseni, z velke casti prave kvuli hodne ridkemu vyskytu a nezachyceni ekg behem zachvatu. EKG mi bylo v klidu delano nekolikrat, vzdy v norme, protoze normalne zadne problemy nemam. Nic neukazal ani Holter 24hodin, prave proto, ze sem v klidu nekolik tydnu ci mesicu a pak to prijde z niceho nic v extremni forme na pul hodiny a pak je zase klid. Bylo mi receno, ze pokud se EKG nenatoci pri zachvatu, neni mozno zachytit odkud vzruchy prichazi. No a znam i reseni problemu, treba ablace, ale tam je problem s tim, ze musi byt zachvat zachycen. Bylo mi receno, ze samotna reentry tachykardie neni nijak nebezpecna, spise hodne neprijemna. Jsem jinak zdravy 22lety kluk, krev, cukr, ledviny, stitna zlaza a echo v poradku. Nekourim, nepiji. Bohuzel bych nepral toto nikomu zazit, je hodne tezke v takove situaci zustat v klidu a rict si, ze to je v pohode, nehlede na to, ze to moc nepomaha me psychicke pohode. Zajimalo by me tedy, jestli pro jinak zdraveho jedince je reentry tachykardie vlastne nebezpecna, nebo muzu byt vicemene v klidu a snazit se casem najit reseni. Vzdy se bojim kolapsu. Mam u sebe ConCor 2,5mg, ktery mam udajne pri zachvatu rozkousat/rozpustit na jazyku, je toto spravne? Nikdy jsem neopcitil rozdil. bylo by v mem pripade dobre vyzkouset nejaku formu dlouhodobeho monitorovani, aby se zachvat zachytil?

Odpověď odborníka:

Martine, pokud se arytmie nikdy nezachytila, jak víte že jde o reentry tachykrdii?? Je to asi jenom pracovní diagnóza. V případě reentry tachykardie v podstatě existují dvě dráhy, které spojují síně a komory- jedna normální a jedna patologická přídatná. Normální jde přes tzv atrioventrikulární uzel a přídatná ho obchází, vzruch se může následně zacyklit (proto reentry) a jednou se šíří ze síní na komory a druhou zpět, následkem vzniká tachykardie. Pokud jste jinak zdravý a navíc mladý, rizika jsou minimální. Ovšem pokud se potíže stále opakují, bude se to muset řešit- jak píšete, nejvhodnější je ablace. Co se týká diagnostiky, existuje samozřejmě i Holterovo monitorování EKG na 48, 72 hodin i déle, nebo existuje tzv. tlačítkový Holter, kdy ho sám zapnete při potížích. Určitě se řešení najde. Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: