Reflux?, kýla?

Můj problém začal v červnu 2014, kdy jsem byla léčena se zánětem průdušek (bez teploty, pouze kašel, žádné hleny) a začala jsem se dusit, dušení probíhalo tak, že jsem měla pocit sevřeného hrdla, přes který se nešlo ani nadechnout ani vydechnout, většinou jsem tyto záchvaty měla v noci, i když jsem ležela ve vyvýšené poloze, jakoby se mi stáhla dýchací trubice a neproudil vzduch. Vždy až do posledního okamžiku jsem nevěděla jestli se mi to tentokrát podaří rozdýchat nebo se udusím. Každopádně hned po rozdýchání jsem nemohla asi půl hodiny mluvit a srdce mi tlouklo jako o závod. Po vyšetření na plicním mi doktorka předepsala Ecobec s tím, že problém zmizí a jedná se o přechozené onemocnění, které vyvolalo bronchitální astma. Ecobec jsem brala nejprve první dva týdny 4 vdechy ráno a 4 vdechy večer, postupně jak se to lepšilo jsem omezila na jeden vdech večer cca do října. Pak bylo vše v pohodě, do doby než mě na konci roku začalo bolet v krku při polykání a začala jsem chraptit, a protože jsem nechtěla do sebe hned cpát léky, snažila jsem se to zahnat po svém, že jsem si přidávala chilli do polévky, jedla jsem čerstvý stroužky česneku, pila šťávu z cibule a pila čaj s čerstvým strouhaným zázvorem a v noci jsem měla opět stejně případy záchvatu dušnosti jako tenkrát v červnu. Šla jsem další den k plicní doktorce, která mi provedla vyšetření Feno, spirometrii a ještě nějaká další a plíce mám prý v nádherném stavu. Poslala mě na ORL, kde lékař neshledal nic neobvyklého, kromě lehce zarudlého jícnu, s tímto výsledkem jsem šla zpět k plicní doktorce, která mi sdělila, že mám reflux jícnu a předepsala léky APO-OME 20 (dávkování 1 – 0 – 1). Dala mi brožuru jakých potravin a pití se mám vyvarovat, striktně jsem dodržovala co mi bylo doporučeno, dokonce jsem i viditelně zhubla. Bohužel včera mi bylo opět divně, nedusila jsem se záchvatovitě jak je popsáno shora, ale nevím jak to vysvětlit, jako by mě někdo škrtil, dýchala jsem, ale velice špatně, chvílema se mi motala hlava a brněly mě ruce. Myslím si, že by bylo vhodné absolvovat nějaké vyšetření, ale nevím jaké, může to být od žaludku, může to být od páteře, nebo od srdce? Dalo by se říct, že mi je nejlépe, když nejsem skoro najedená. Prosím o Vás názor, jsem z toho zoufalá a dost mě to trápí. Moc děkuji za Váš názor. Lenka, 28 - Praha, Výška 160 cm, Váha 89 kg (postava typ jablko)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu obtíží u Vás nejspíše dochází k laryngospasmu, tedy stažení hrdla. To může být vyvoláno jak drážděním sliznic dýchacích cest buď při infekci, nebo ale také při alergii třeba, tak zvýšenou reaktivitou hrdla, který může mít organické příčiny (dráždění hrdla tráveninou z žaludku při refluxu nebo třeba podráždění nervů? při poruchách postavení krční páteře? ) i psychické příčiny (úzkost, reakce na stres). Píšete, že jste byla vyšetřena na plicním a na ORL. Možná by bylo vhodné poradit se s Vaším praktickým lékařem, zda by nebylo vhodné zvážit ještě vyšetření na alergologii a ozřejmit ev.reflux na gastroenterologii, i když podle mého názoru laryngospasmus není zrovna typickým příznakem refluxu, tam se objevuje spíše kašel a pálení žáhy. Pak je také vhodné zvážit, zda byste neměla mít pohotovostní lék na rozšíření dýchacích cest (pokud ho tedy již nemáte od plicního předepsán - Ventolin, Atrovent apod.).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: