Refrakční vada oka

Dobrý den, jsem krátkozraký a od osmnácti let nosím -1,5D a -0,25D cylindru na brýlích. Na levém oku -0,75D a -0,5 cylindru. Tato korekce se mi vždy zdála optimální, vidím s ní zcela ostře a bez potřeby namáhat oči doostřováním. Před rokem mi v optice naměřili na levé oko 1,25D a bez cylindru, s novými brýlemi na toto oko vidím také ostře a nemám žádný problém. Nedávno jsem byl na oční klinice kvůli možnosti laserové operace obou očí. Dělali mi měření před rozkapáním i po rozkapání a nikdy toto měření na pravé oko nepřekročilo 1D u testování na čtecí tabuli (2 různými lékařkami), viděl jsem i tak ostře poslední řádek. U levého oka mi byla naměřena stejná hodnota jako na brýlích (-0,75 s cylindrem 0,5). Podivil jsem se, jak je možné, že mi do této doby brýle s vyššími dioptriemi na pravé oko přišly v pořádku, viděl jsem s nimi ostře bez obtíží. Na to mi bylo sděleno, že v mém věku (27 let) dokáže oko tuto nadkorekci zvládnout uostřením a vidění se mi může zdát v pořádku a nemusím mít ani žádné obtíže. Skutečné dioptrie jsou však o něco nižší. Je to skutečně tak, že někdy není zcela zřejmé, že mám vyšší dioptrie než bych potřeboval a přesto nemít potíže jako bolení hlavy z nadkorekce nebo mohou být i natolik marginální, že jim léta nevěnuji pozornost? V podstatě nikde kromě očařky v 18 letech mi nenaměřil -1,5D na dálku. Obzvláště pokud je překorigováno pouze jedno oko? Neměl bych pak ale na to pravé oko vidět mírně neostře na blízko protože jsem vlastně mírně v plusu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Opravdu se stává, že mají pacienti vyšší dioptrie, než by měli mít, tedy jsou překorigováni, ale žádný problém nemají. Nebo-li jsou na to adaptováni. Časem by se ovšem problémy mohly objevit. Na blízko mít problém nebudete, ani s nadkorekcí, neboť to také doostříte.To by se objevilo kolem 40.roku, kdy se ztrácí tzv.akomodace, schopnost zaostřit na blízko. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Podezření na kýlu? Poraďte se on-line!
Články: Podezření na kýlu? Poraďte se on-line!
Kýly patří k nejčastějším...
Bojíte se infarktu? Míru rizika napoví typ vaší krve
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
4 tipy pro zdravé nohy pro pacienty s artritidou
Články: 4 tipy pro zdravé nohy pro pacienty s artritidou
Nohy nás nosí celý život...
Rozhýbat ztuhlé klouby mohou pomoci i lázně
Články: Rozhýbat ztuhlé klouby mohou pomoci i lázně
Léčba revmatoidní artritidy...
Nejčastěji nás zrazují srdce a cévy. Jaká prevence zabírá?
Články: Nejčastěji nás zrazují srdce a cévy. Jaká prevence zabírá?
Každý druhý Čech umírá na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Meningitida
Články: Meningitida
Meningitida je zánět...
Máte nemocné srdce? Zkuste lázně
Články: Máte nemocné srdce? Zkuste lázně
Lidem s nemocným srdcem...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: