Regurgitace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bližší informace ohledně kardiologického onemocnění mého syna(věk:15 let, diabetik I.typu) Na poslední kardiologické kontrole zjištěny následující informace: TK 120/64, váha 62kg Srdce: patol. pulzace 0,vír 0, pravidelná akce 76/min., ozvy nezměněny, organický š. 0 Játra: nezvětšena, AF+ Echo:nedilat.IVC,norm.pulzace v bříšní AO,LV norm. s norm. funkcí,zadní stěna 107%,LA norm., MI stopa až I. stupně, AI O,AO chlopeň trojcípá, jemná, norm. odstup LCA, norm. tok v plicnici, bez známek PH, zkrat O, TI I.stupně,AO oblouk levostr. s norm. toky, větve plicnice norm. Závěr: málo významné regurgitace na obou AV ústích, hraniční systol. tenze Prevence IE, předána průkazka Mne by zajímalo: 1. O jaké onemocnění se jedná? 2. Zda je spjaté s diabtem? 3. Proč a jak vzniká? 4. Zda je možné, že se po pubertě změní nebo zcela vymizí? 5. Jak je to se sportem v takovémto případě? Je možné jej vykonávat na profesionální úrovni? 6. Jaká jsou spojena rizika s tímto onemocněním? Co může nastat v případě, kdy dotyčný budu profesionálně sportovat. Předem děkuji za Vaši odověď a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve svém dotazu neuvádíte důvod kardiologické kontroly - zda jde o vyšetření v rámci komplexní diabetologické péče, z důvodu výkonnostního sportu či pro nějaké obtíže. Také nepíšete, jakému sportu se syn věnuje, takže nelze posoudit namáhavost, resp. zatížení kardiovaskulárního aparátu. Popsané echokardiografické vyšetření odpovídá normě, málo významné insuficience na atrio-ventrikulárních chlopních (v popisu dokonce uvedeno "stopová") se na moderních citlivých přístrojích běžně nacházejí minimálně u 50% populace a nelze je označovat jako srdeční vadu. Z tohoto důvodu hodnotím doporučení o nutnosti prevence infekční endokarditidy jako neopodstatněné. Systolický krevní tlak je v normě pro dospělého (i diabetika), u 15-letého dospívajícího lze snad hodnotu posuzovat jako hraniční, doporučuji maximálně omezit solení a krevní tlak občas zkontrolovat (měření vsedě po 10 minutách klidu), případně doplnit 24-hodinovou monitoraci krevního tlaku. K Vašim otázkám: 1. O žádné onemocnění ani srdeční vadu nejde. 2. Souvislost nálezu na chlopních nemá žádnou spojitost s diabetem. 3. Spojení cípů (koaptace) je málokdy ideální, jde o věc více méně vrozenou či vývojově danou.. 4. Nález se v žádné případě nezmění ve smyslu návratu k absolutní těsnosti chlopní, nejspíše zůstane po většinu života stejný. 5. + 6. Sportovat lze. Výkonnostní či profesionální sport bude ovlivněn diabetem nikoli tímto nálezem; vzhledem k neznalosti druhu sportu se nemohu blíže vyjádřit. Pokud budete mít pochybnosti, doporučuji Vám nové echokardiografické vyšetření jiným lékařem ("druhý názor") a následné zhodnocení nálezu sportovním lékařem, který se problematicke věnuje z titulu svého oboru. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x