Rekonvalescence po zápalu plic

Dobrý den paní doktorko. Nemohu se ubránit tomu, abych Vám napsala, že moje potíže o kterých jsem Vám psala se vyvinuly dle Vaší odpovědi, kterou jste mě adresovala.Po antibiotikách se stav zlepšil. Závěr lékařské zprávy je dop. n4a pro recid respr. infekty + pneumonie imunomodulace +II Ribomunyl, inh. ko za 4 měsíce spiro rhino, nasální steroidy. Ré. bronchopneumonie vlevo basálně 6/12 posterobas. segent -CT 6/12 resiuda pozánětlivá, semipareza levé kopule bránice, negativní FBSK 6/12 fibrozní léze perihilozně vlevo vel 13 mm -stationární nález, chronická bronchitis, kombinovaná stř. těžká vent. porucha, pozitivní bronchodilatační test,adheuze pleurální ventrálně basálně bilat. chronická rhinitis ....atd. Prosím Vás mohla by jste mě ještě poradit jak v léčbě pokračovat, neboť během 1/2 roku se zápal plic ji 2x opakoval. Mám se nechat očkovat a co bych měla dělat pro to, aby se můj stav nezhoršoval. Mám na mysli potravinové doplňky, jídelníček, ev. další. Lékař mě radil, že jsem málo imunní vůči okolí - tedy hlavně se mám "vyhýbat" setkání s dětmi - nemocnými. Ovšem mám vnoučata a to jde těžko? Taky Vás prosím o stanovisko zda se mám nechat očkovat? Jinak bolesti v oblasti plic mám pořád ..snad jsou to "nějaké srůsty" - nevím. Tedy co dál?Děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Věro, děkuji Vám za informaci, jsem ráda, že antibiotická léčba byla účinná. Myslím, že máte výbornou lékařskou péči, což je zjevné i podle toho, jaká vyšetření Vám byla provedena. Absolvovala jste funkční vyšetření plic /spirometrii/, které odhalilo středně těžkou ventilační poruchu kombinovaného typu, Vaše průdušky dobře reagují na bronchodilatační lék /bronchodilatační test pozitivní/. Tohle vyšetření Vám ale bylo provedeno nejspíš v době respiračního infektu /nebo se mýlím?/. Pokud ano, potom je na místě kontrola, jak je plánována. Podle výsledku se event.posoudí nutnost inhalačních léků na rozšíření průdušek či inhalačních kortikosteroidů /protizánětlivých léků/, vzhledem k diagnóze chronické rýmy je možné předpokládat obdobný chronický zánět i v průduškách /bronchiální astma/. Pokud jste bývalá kuřačka, lze uvažovat o diagnóze CHOPN - chronická obstrukční plicní nemoc - to se posoudí podle kontrolní spirometrie /v závěru máte chronická bronchitis - to je chronický zánět průdušek, v případě, že jsou průdušky zúžené trvale, jde o CHOPN/. Očkování bych jednoznačně doporučovala, vzhledem k chronicitě zánětu průdušek jste náchylnější ke komplikovanějšímu průběhu akutních infektů. Ribomunyl - dobrá volba. Na posílení imunity bych ještě vyzkoušela -aloe vera od firmy LR a Colostrum od LR /drahé, ale mám kolegyni, která s těmi doplňky má skvělou zkušenost u rodinných příslušníků/ - je to doplněk stravy, pokud nepomůže, neublíží. K těm bolestem - nemyslím si, že je to od plic, jak jsem četla, jste kardiačka po CABG-bypassu, důležitý je charakter bolestí, trvání, vyzařování, lék, na který reagují. Zmiňte se o nich lékaři při kontrole, ať se na to zaměří. Držím Vám palce, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: