Rektouretrální píštěl?

Dobrý den, děkuji za dvě předchozí odpovědi a omlouvám se za delší dotaz. Po periproktálním abscesu vznikla úplná píštěl, která byla vyřešena elastickou ligaturou. Po vypadnutí ligatury a zhojení rány (cca po 4 měsících od operace) se mi však záhy objevily urologické potíže, které jsem nikdy neměl: hemospermie, s níž jsem hned druhý den běžel na urologii. Byla diagnostikována infekce močového ústrojí neurčené lokalizace a při kultivaci ejakulátu nález Haemophilus influenzae Betalaktamáza (-), všechna ostatní vyšetření (UTZ ledvin, palpace) byla negativní. Nasazena antibiotika Augmentin 650mg 1-1-1. (Sám jsem začal brát probiotika.) Po týdnu se dostavila úleva, nicméně po dalším týdnu silné bolesti pravého nadvarlete. Urolog palpačně diagnostikoval zánět nadvarlete, proveden také ultrazvuk skrota kvůli vyloučení karcinomu. Nasazen Ciprinol 500mg 1-0-1 a Entizol 500mg 1-1-1, Brufen od bolesti. Nyní po třech dnech ATB léčby urologické obtíže pozvolna opět ustupují. V oblasti konečníku je již nyní vše klidné kromě podivného kysele zapáchajícího prostředí v dané oblasti. Měl bych tedy dva dotazy: – Mohou nynější urologické obtíže souviset s operací v oblasti rekta a s tou původní píštělí, která by se dostala do oblasti močových cest? Rektouretrální píštěl? – Může to kysele zapáchajícího prostředí v oblasti konečníku být také příznakem přítomnosti moči v rektu, a tedy možné rektouretrální píštěle? Nebo jde spíše o vedlejší příznak léčby antibiotikami? Dotaz položím i do sekce urologie, neboť nevím, kam patří. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Před operací jste patrně měl provedenou fistulografii, kde se píštěl zobrazila, pokud by měla s močovým ústrojím souvislost nález by byl patrný. Můj předpoklad je, že operace nemá se současnými vašimi potžemi žádnou souvislost. Je možné, ale že opakovanou manipulaci prsty mohlodojít ke vzestupné infekci buď od prstů nebo prádla anebo ještě pravděpodobněji příčina je zcela jiná. Dostatek tekutin, péče o vláčnou stolici a jistě plně dostupná hygiena. Doléčte řádně obě potíže. Kontrola na urologii je samozřejmostí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: