Rentgen u malého dítěte

Dobrý den, prosím o radu. Sestra má 2,5 letou holčičku. Za svůj život do tohoto věku byla již cca 15x rentgenovaná /zlomila si ruku/: operace (drátkování pažní kosti) byla pod rentgenovým zesilovačem, na RTG 15 snímků (rozepsáno níže), čekají ji min. další 4 snímky (kontrola + sundání sádry) Snímky za její život: 4x hlava, 3x hrudník, 8x paže (ozářeno i část hrudníku). Chtěla jsem se zeptat, zda ozáření v takovémto rozsahu může ovlivnit zdraví dítěte? Je případně možná následná prevence vzniku případného onemocnění - jako např. rakovina, leukemie? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, RTG ani v takovém rozsahu není rizikové. Pokud by nějaké riziko hrozilo, je možné dát nad místa, která ozářena být nemají, ochranné stínění.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: