Rentgenování

Chtěla bych poprosit o odpověď na dva dotazy. Předem děkuji za Váš čas a ochotu. První dotaz se týká panoramatického RTG zubů. Při hledání vhodného implantologa s komplikovaným stavem po extrakci zubů s periostitidou jsem chtěla znát více názorů a úplně nešťastně jsem navštívila několik zubních klinik...tudíž jsem v průběhu půl roku (konkrétně - únor, duben, červen, červenec 2015) absolvovala úplně nerozumně panoramatický RTG zubů celkem 4krát ve zmiňovaných měsících). Každé to pracoviště si dělalo svůj panoramaticky RTG, navíc v dubnu 2015na jednom z pracovišť k panoramatickému RTG ještě 9 intraorálních RTG jednotlivých zubů - ordinace zubního lékaře. Bohužel nešťastná a nezodpovědná chyba vůči svému zdraví z které jsem teď ve stresu a obavách.. Stačilo si na jednom pracovišti RTG vyžádat i za poplatek na nějaký nosič.. Bohužel v popředí řešení situace bylo najít pracoviště, které by zvládlo komplikovaný implantát...Jaké následky by to pro mě mohlo mít ?Ještě jednou mnohokrát díky za Vaší odpověď. Druhý dotaz se týká RTG ručičky u mé 1,9 měsíců staré dcery kvůli hodnocení kostního věku. Měla na sobě ochrannou vestu, ručičku - zápěstí jsem v dané poloze na RTG kazetě přidržovala aby třeba v době cvaknutí necukla. Bohužel jsem moc nestihla uhlídat že ji upoutalo světlo nad hlavou (RTG zářič) kam se podívala. Snažila jsem se hlavičku druhou rukou sklonit dolu, no bylo to v tom okamžiku dost obtížně udržet ručičku a sklánět ji hlavu. Předpokládám, že při pohledu do světla by stejně reflexně mrkla. Kdyby se tam dívala zrovna v momentu snímkovaní mohlo ji to nějakým způsobem poškodit zrak? Při vyšetření stála na zemi a ja za ní. Děkuji za odpovědi a přej hezký den. Lucie V.

Odpověď odborníka:

Co se týče RTG u Vás - zátěž dohromady není příliš vysoká, ačkoliv u rentgen vždy platí, že vyšetření musí být indikována s mírou a nedělat nikdy zbytečně, neopakovat již provedená vyšetření. Celková sumace však není nijak vysoká a rizika jsou minimální. Co se týče Vaší dcerky, předpokládám také, že se jí nic nestalo, nicméně neumím na dálku bohužel zhodnotit. Pokud nemá žádné obtíže, následky jsou v tuto chvíli mizivé. Přeji pěkný den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: