Rentgenový nález

Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu rentgenu plic a zda je možné, aby s tímto nálezem souvisela moje vysoká tepová frekvence a dušnost při fyzické zátěži. Popis zní - jemně, drobně zmnožená kresba plicní v intersticiu v plášťové partii obou plicních křídel. jinak nález na hrudních orgánech přiměřený. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,děkuji Vám za dotaz. Uvedený popis je nejednoznačný. Může znamenat, že intersticium- t.j. prostor mezi cévami a průduškami- je postižený nějakým dlouhodobým patologickým procesem, ale také to nemusí znamenat nic závažného. Podstatné je, jak vypadal Váš snímek plic v minulosti, zda dochází k nějakým změnám, atd. K podrobnějšímu posouzení plicního interstícia je nutné doplnit HRCT - t.j. CT plic, kde se jednotlivé "snímky" dělají v tenkých "řezech", t.j. plíce se vyšetří podrobněji. Dalším doplňujícím vyšetřením je bronchoskopie s laváží - t.j vyšetření průdušek flexibilním bronchoskopem- přístroj v podobě tenké hadičky s optikou, kterým se lékař podívá do průdušek, následně vypláchne bronchiální strom a ten výplach se vyšetří /bakteriologicky-zda tam není infekce, dále se vyšetří bílé krvinky, atd, atd,/. Z uvedeného nedokážu posoudit, zda za Vaši dušnost může onemocnění plic. Jaký je poslechový nález? Máte i jiné nemoci? Jaké léky užíváte? /některé zvyšují tepovou frekvenci/ Kouříte? Nemáte onemocnění kloubů? Očí? Všechny tyto informace jsou důležité k posouzení, zda se o postižení intersticia jedná či nikoliv. Závěrem: jediný snímek plic nepostačuje k posouzení postižení intersticia, je nutné další dovyšetření, nebo kontrolní RTG snímek hrudníku s odstupem. Hezký večer.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: