Reoperace jizvy na děloze po sekci

Dobrý den,mám dvě děti,obě se narodily sekcí. Poslední před 5ti lety.Nyní s přítelem uvažujeme o miminku,ale můj ošetřující lékař mi sdělil,že podle ultrayvuku mám jizvu špatně srostlou a spíše další těhotenství nedoporučuje. Nabídl mi možnost jít na reoperaci jizvy na děloze a pokud by to dobře dopadlo,tak za půl roku bychom se mohli začít snažit o dítě. O reoperaci jsem tady toho moc nenašla,tak se chci zeptat na Váš názor...Dále potom,jestli se i přes špatně srostlou jizvu dá normálně donosit miminko a jestli by hrozilo prasknutí dělohy.Děkuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při podezření na rozestup jizvy po císařském řezu je na místě minimálně revize té jizvy a to jak hysteroskopicky (prohlídka optikou zevnitř) tak i laparoskopicky (prohlídka z břicha. Při průkazaném defektu je možná oprava- seříznout okraje defektu a uzavřít defekt nejlépe ve dvou vrstvách pevným stehem. Problém je, že k sešití dělohy je třeba větší jehla a proto ji většinou nejde dokončit laparoskopicky, tedy je nezbytné protnout i jizvu skrz břicho. S pozdravem P.Lidák

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: