Retrolisteza

Prosím o vysvětlení co je obsaženo v nálezu na fotografii.Neměl jsem žádný úraz ani lupnutí nebo prasknutí v páteři.Zatím mám jen bolesti v kříži pár měsíců.Když se chci předklonit, tak mě to boli a při rotaci trupu do stran to bolí.Zatím mi nic nevystřeluje do nohou a nic podobného.Chci se taky zeptat jestli mohu nadále kondičně posilovat, aby mi svalová hmota, kterou mám velmi dobrou držela páteř a zdali můžu dál navštěvovat tréninky Brazilian jiu-jitsu viz Youtube.U lékaře mi bylo řečeno jen, že už nemůžu nic dělat.Tak jsem to pochopil, že nemůžu asi lyžovat, jezdit na kole, plavat, běhat.Moc děkuji za vysvětlení.

Odpověď odborníka:

Na rtg nálezu jsou změny ve smyslu změny osy bederní pateře, malý zadní posun 4. bederního obratle , a počínající degenerativní změny plotének mezi 4. a 5. bederním obratlem a mezi 5. bederním a křížovou kostí. Akutní změny je třeba zklidnit, tedy několika denním klidem a léky, krátkodobě, ve smyslu Ibalgin a Paralen, postupně vhodné na rehabilitaci rozcvičení. Existující změny se ani cvičením nezmění, je třeba na ně myslet a sportovní činnost postupně realizovat v dostatečné, ale rozumné míře. Pozor na zvedání těžkých břemen, ne v předklonu, cvičení, které se naučíte na rehabilitaci potom cvičit i doma,bránit zvláště zhoršení stavu meziobratlových plotének. Jinak přesněji podle klinického nálezu sdělí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Alergičtí můžete být i na vodu
Články: Alergičtí můžete být i na vodu
Voda tvoří asi dvě třetiny...
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Opakované záněty středního ucha? Přestaňte dítěti kouřit pod nos!
Prolaktin může pomoci kvalitnímu sexuálnímu životu mužů
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x