Retrolisteza a foraminální protruze disku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli L4/5 - diskretní retrolisteroze L4 o 3mm ( kanál páteřní při listeze ve VDD sekundarně zúžený na 14 mm. V pravo cirkulární protruze disku s těsným vztahem k přední stěně durálního vaku , která se asymetricky vyklenuje v pravo paramedálně k těsnému kontaktu s kořenem L4 - a L5/S1 - Levostranná foraminální protruze , imprese kořene L5 v levo, durální vak bez dislokace - lze napravit rehabilitací a pravidelným cvičením a jestli mně nakonec přeci jenom nečeká operace. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rehabilitací samotný nález retrolistézy (posun obratle zpět) a vyklenutí ploténky napravit nejde, při troše štěstí však pravidelným cvičením docílíte výraznou úlevu od obtíží a to by měl být samozřejmě cíl každé léčby. Operace tedy jako primární léčba není vhodná, byla by možná až při přetrvání obtíží navzdory dlouhodobé konzervativní terapii.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: