Revma-artritida

Je mi 17let. Byla jsem na krvi, našly mi tam 50% revma . Prý to je málo, ale mě se nezdá. Bolí mě ruce, prsty, nohy, kolena, prsty u nohou , záda. Nejtěžší je si sednout a vstát ,obléknout se.př.nandávání ponožek, mikina, bunda, dále třeba vlézt do vany.. ted už se sprchuju . Mimo to mám panickou poruchu,agorafobii, deprese a úzkost, beru Sertralin 50mg půlku ráno.Brala jsem 100mg celý asi rok. ted už jen půlku 50mg. V lednu mám jet na vyšetření do revmatologické nemocnice v Pardubicích. Bojím se že mi dají další prášky. Nebo že to napadne i ostatní orgány .

Odpověď odborníka:

Milá Adé, když takto mladého člověka bolí všechny klouby a celé tělo, tak to bývá nejčastěji viróza. Nic není třeba dělat, jen čekat až to přestane. Vy ovšem píšete, že máte i panickou poruchu. Tomu já tak nerozumím. Jsem kardiochirurg/cévní chirurg, s dalším zájmem o léčení nemocí sportem a rehabilitací. Jste ovšem už několikátý klient s panickou poruchou, kterého mi administrátoři stránek uLekare.cz přidělili. Vůbec se tomu nevzpírám, zajímá mě to a leccos jsem si o tom přečetl. Při panické poruše nebo obecněji při psychosomatických onemocněních mohou být příznaky velmi rozmanité a též i dramatické. U psychosomatických poruch máme my lékaři problém, že musíme nejdřív vyloučit, že opravdu nejde o nějakou konkrétní chorobu. To je pro obě strany dost otrava, protože vyšetření se mohou táhnout do nekonečna, v neposlední řadě proto, že jsou všechna negativní. Navíc některá jsou negativní jen tak napůl a tak se neví (asi i Váš případ), dále mohou některá vyšetření pacienta poškodit. Je tedy třeba vyšetřit, jestli Vám opravu není něco vážného a s tímto Vám na dálku nepomohu. Pokud jsou Vaše obtíže jen psychosomatické, což se mi jeví jako relativně pravděpodobné, tak bych doporučoval návštěvu psychiatra. Což jste nejspíše už udělala. A jestli se Vám k němu nechce nebo to chcete to zvládnout sama, tak doporučuju studium knihy Servana-Schreibera: Uzdravení bez léků a bez lékařů. Autor doporučuje řadu technik, ale jednou z nich je mnou vyzkoušený a doporučovaný vytrvalostní trénink. Teď říkáte, že Vás všechno bolí, ale až to přestane, tak by byl vhodný nejméně 3x týdně 30 minut nějaký pohyb, který zrychluje srdeční činnost – tzn. běh, jízda na kole, běžky, plavání… Nenechte se odradit, že je teď zima, jen je třeba se náležitě obléct (já jsem dnes jezdil u Vltavy na inlajnech!). A cokoliv zvládnete nad těch 3x30 minut týdně, tak Vám bude jen ku prospěchu. Až se do toho pustíte, tak prášky zahoďte. Dejte prosím vědět, jak jste se rozhodla a jak to jde (vladimir.vinduska@email.cz).

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: