Revmatoidní artritida

Dobrý den, mám RA 4 roky a mám podle posledního rtg artrotické změny na kyčelních a loketních kloubech II. stupně. Na rtg před půl rokem tam ještě žádné změny nebyli mimo periartikálární poréze a zúžení kloubních štěrbin. Chci se zeptat, jaký je předpoklad rychlého zhoršování na III. stupeň, když léčba nezabírá. Mám demyelizační onemocnění, takže nemohu dostat biologickou léčbu, vyzkoušela jsem už různá imunosupresiva od Imuranu, přes MTX až po Aravu a různé kombinace a nic nepomáhá. Ve zprávě mám napsáno, "výrazně terapeuticky rezistentní" s těžkým funkčním pstižením HAQ 2,7. Chodím s FH. Vím, že je to jen odhad, ale podle Vašich zkušeností určitě máte nějaký průměr, podle kterého můžete přibližně určit čas, za jak dlouho můžu mít III. stupeň. A poslední dotaz zní, nerozumím ve výsledcích rtg tomuto: nohy -mimo jiné.... PTP bilat. Můžete mi napsat, co to znamená? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prognóza je v případě výrazné terapeutické rezistence komplikované ještě navíc demyelinizačním onemocněním velmi nejistá. Stanovení konkrétních časových intervalů by bylo šarlatánstvím. Termín " PTP bilat." vám vytržený z kontextu celk. rtg nálezu jednoznačně vysvětlit neumím.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: