Revmatoidni artritida

Dobry den, chtela jsem se zeptat,zda je pro urceni diagnozy RA stezejni vysoky RF?Je mi 36let,pred 10lety jsem prodelala CMV,dva roky na to EBV,byla jsem ted na imunol.vys.a tam jsou oba viry zase prebujele CMV IGM 148,anti EBV148,plus HSV IGA523. Lecim se na revmatologii,uzivam salazopyrin,jenze diagnozu nevim, jen ze mam porad vysoky RF(auto imunoglobuliny 380), KO v norme, zanetlive markry zadne,CRP a Fw take v poradku. Bolesti kloubu sice mam,ale bez otoku a jsou to klouby kycelni,kolenni,ale jsou spise v navaznosti na pocit prochlazeni,tedy ne porad, ruce,klouby jsou bez bolesti a otoku. Muze jit i presto o revmatoidni artritidu,kdyz mam pouze vysoky RF, nemuze souviset s temi viry CMV a EBV? V roce 2008 mi delali test na anti CCP a byly negativni, ted nevim,jestli mi neco takoveho delali. Muze byt ted pozitivni s odstupem tech 4let,nebo se musi udelat znova. A vysledky z imunologie muzou napovedet,zda jde o RA? Prilozim foto s vysledky. Mam rocni holcicku,tak mam starost,aby to nebylo vazne onemocneni.Dekuji moc za odpoved. M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, RF bývá kromě RA též zvýšen např. u Sjögrenova syndromu. Vzhledem k tomu, že jste léčena salazopyrinem, je si váš ošetřující lékař diagnózou RA zřejmě jist. Omlouvám se, ale foto se nezobrazuje.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: