Revmatoidni artritida

Dobry den pani doktorko, chtela jsem se zeptat, zda lze s urcitosti rici, ze mam RA, uzivam pres dva roky Salazopyrin,avsak do zpravy mi lekar pise, vysoky RF vs.postinfekcne/EBV,CMV,ktere mam chronicke/. Ted mi byl bran odber na anticcp,ty vysly negativne. Nekde jsem cetla,ze je to jeste presnejsi pro diagnozu RA,nez RF/ktery mam kolem 400 uz nekolik let/proste hodne vysoka,neklesajici hladina. Myslite,ze muzu byt klidnejsi,ze podstatnejsi ukazatel pro RA, ty anticcp vysly negativne,kdyz jsou presnejsi na 98procent. Otoky kloubu nemam,crp,fw v norme pri kazdem odberu,bolesti spis velkych nosnych kloubu dolnich koncetin, jen sem tam nejaky prst na ruce,ale to je stridave. Tak se bojim a nevim,na jakou diagnozu se pripravit,nebo mam bolesti kloubu diky chronickym infekcim. A jeste jsem se chtela zeptat pani doktorko,kdyz se divam do budoucna,cetla jsem,ze biolog.lecbu nesmi pacienti s CMV,herpes, a ty ja mam. Neexistuje nejaka lecba,kde tyto infekce nejsou kontraindikaci,nebo mohla bych ji pripadne dostat i pres tyto kontraindikace? Jedinym velkym strasakem do budoucna je pro me nepohyblivost, protoze mam malinke dite a jsem sama,tak me to strasi,kdo se o nas postara, i kdyz vim,ze je takto myslet predcasne,ale obcas me to vydesi,kdyz tak ctu o RA a nasledcich. Dekuji moc za odpoved a hezky den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zda-li opravdu máte revmatoidní artrtritidu se nedá posoudit pouze podle pozitivity autoprotilátek. Jsou zde další diagnostická kriteria /počet positžených kloubů, rentgenový nález, další klinické projevy.../, která jsou důležitá pro vyslovení diagnosy. Někdy pacienti s pozitiivitou autoprotilátek jsou dlouhodobě sledováni, jsou bez obtíží a po letech se teprve rozvine onemocnění, takže se nedá opravdu předem předpovědět, jak u kterého paicenta se onemocnění bude vyvíjet. Terapie biolgoickou léčbou probíhá v specializvoaných centrech, kdy opět musíte pro léčbu splňovat přesná kriteria. Paměťová hladina protilátek proti herpetickým virům /EBV, CMV/ znamená, že jste v minolosti se s infekcí setkala, nic to neříká o tom, že tato infekce se opět aktivovala. Herpetické viry zůstávájí v nás trvale a aktivují se při oslabení organismu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Ekg Můžete mi Prosím podrobněji rozepsat EKG ktere vam vyfotím. . . Nezdá se mi...
  • Masturbace, je normální? Docela se za svůj dotaz stydím. Velice ráda chodím...
  • Dormicum P. Doktor Čupera, môj 5-ročný syn bude absolvovať menší chirurgický...
  • Žaludeční neuroza Již rok mě neustále trápí žaludeční neuroza.Jsem z toho...
  • Předávkování ibalginem Chci se zeptat kolik prášků ibalginu 400mg má sníst...
  • Bolest podbřišku Už dva týdny mám tupou a stálou bolest v oblasti podbřišku...
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x