Revmatoidní artritida ?

Dobrý den, jsem momentálně v zahraničí na Novém zélandu a od té doby co jsem tady, jsem prodělal pár zdravotních obtíží. Prvně jsem měl problém s chodidly - plantar fasciitis, což se podařilo spomocí fyzioterapeuta vyřešit. Nyní mě ale trápí jiná asi závažnější věc. Otekly mi klouby na rukou. Né ty na hřbetu ruky, ale ty co spojují první a druhý článek prstu, a to téměř všechny vyjma palcu a ukazovacku snad. Nejsou úplně tak bolestivé, že bych sejich nemohl dotknout ale začíná to být nepříjemné, ranní ztuhlost prstů , obě ruce stejně. nejdřív jsem myslel, že je to s přílišné námahy rukou, ale uvědomil jsem si že druhou ruku zas tak nepoužívám. myslím, že to začalo tak 3-4 měsíce zpátky. Šel jsem za doktorem a ten mě poslal na krev.í testy a doktor myslí, že mám revmatoidní artritidu, mám zhruba měsíc a půl před návratem domů a nevím jestli bych to neměl začít řešit ihned, což by znamenalo, že bych jel do čech, protože zařít s léčbou, či podrobnějším vyšetřováním zde by bylo velice nákladné. RF faktor je 185IU/mL, CRP je asi v normálu 3 mg/L. Myslíte že je to RA nebo to může být i jiný zánětlivý problém. V příloze moje krev. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k výraznému zvýšení RF a typickým přínakům se může jednat o revamtoidní artritidu. Ale bez řádného vyšetření nelze určit diagnosu s jistotou. Zvýšení revmatoidního faktoru, bolesti kloubů mohou nastat i při jiných hlavně infekčních onemocněních. Revmatoidní artritida má své typické znaky - klinické projevy, rentgenový nález a laboratorní nálezy. Na základě těchto vyšetření se pak může vyslovit diagnosa.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: