Revmatoidní artritida

Dobrý den, mám časnou formu RA. Vyčetla jsem si, že jeden z příznaků je ranní ztuhlost. Je možné, že mám RA i když ranní ztuhlost nemám? Nemám pozitivní ani RF - pouze hraniční, veškeré autoprotilátky negativní, FW 60, CRP negativní. Mám málo červených krvinek. Jinak moje problémy jsou bolesti všech kloubů, otok kloubů na prstech, nejvíce mě bolí zápěstí, lokty, kotníky, ale i ostatní klouby vč. poslední týden i čelistní kloub a krční páteř. Občas mám problém chodit kvůli bolesti kyčlí, když sedím déle než 30 min., trvá mi dalších 30 min. než mohu dělat normální kroky i když při chůzi mě kyčle bolí stále, nejvíc při chůzi do kopce. Problémy s klouby mám asi 2 roky - nejdřív to byly pouze lokty, potom se přidaly otoky kloubů prstů a do měsíce všechny ostatní klouby, vždy současně levý i pravý. Také mě neustále pálí oči - mám často červené bělmo, jsem pořád unavená a mám tak 4 - 5 x týdně stav jako u virozy, ale nejsem ani nachlazená, ani jinak nemocná. 2,5 měsíce beru medrol a 6 týdnů k tomu MTX a mám stále stejné problémy. Navíc se asi začaly projevovat vedlejší účinky jako např. změny nálad - často mívám deprese, které neumím vůbec ovládnout, nikdy před tím jsem depresemi netrpěla, je mi neustále špatně na zvracení a skoro denně mě bolí hlava, což mi přechází do migrény, migrény mám už asi 10 let, ale dřív byly jen tak jednou za měsíc, teď obden. Za asi 6 týdnů jsem zhodila 5 kg, teď už nehubnu tak rychle, ale 1 kg za 14 dní ano. Je to RA a je možné, že mi léky zatím nezabraly? Paní doktorka mi říkala, že RF se může projevit později, i když nemoc již propukla. Ještě jsem zapomněla napsat, že antiCCP mám také negativní. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, RA je autoimunitní nemoc, jejíž vývoj je u každého člověka silně individuální, proto ani nemusíte mít "pravou" ranní ztuhlost, ale pokud nemůžete 30minut chodit, považovala bych to také za ztuhlost, ale jen u kyčelních kloubů. Pokud máte MTTX jen 6 týdnů, není to rozhodně doba, po kterou by se vám už muselo nějak ulevit, lék se posuzuje nejméně po půl roce užívání. Deprese je doprovodným příznakem tohoto onemocnění, požádejte o vyšetření u psychiatra ( může vám je ale napsat také váš obvodní lékař ), antidepresiva jsou velmi potřebná a dobře účinná - velmi přispějí ke kvalitě vašeho života a pomohou vám s aktivním postojem k nemoci. Také oční příznaky patří k obrazu nemoci a měly by se zlepšit po plném nástupu léčebného účinku léků na základní onemocnění, ale na očním odd. ( ambulanci ) byste měla být pravidelně sledována kvůli možným nežáducím účinkům kortikoidní terapie /Medrol/. Netrapte se - zda jde nebo nejde o RA , autoimunitní nemoci se také často sdružují nebo postupně přecházejí i jedna v druhou, ale pokuste se zaujmout aktivní přístup k onemocnění a zjištujte si, co můžete sama a aktivně. Pomoci vám velmi mohou nové stránky www.revmaticke-nemoci.cz. Chodte URCITE pravidelně na kontroly ke svému revmatologovi a pokud by vás něco znepokojovalo, informujte jej i telefonicky. Hubnutí nemusí ještě nic znamenat, ale pokud by pokračovalo, měla byste jej konzultovat se svým lékařem, může být totiž nepřímou známkou aktivity onemocnění a léky by se tím pádem měly navýšit - ale to je na lékaři, aby toto zvážil podle komplexního posouzení výsledků vyšetření. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Ideální
Tuberkulinový test
Články: Tuberkulinový test
Tuberkulinový test je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: