Revmatoidní artritida - nateklé kotníky

Dobrý den, mám RA II.stupně s vysokým DAS skore (7,2) s fyzickým handicapem. Píchám si Metoject 20 mg. Poslední dva týdny mi hodně natekli kotníky. Dnes jsem byla u ortopéda, který mi vytáhl 12 ml středně visk.výpotku bez příměsí a dal 20 mg Depomedrolu. Zítra mám přijít s druhým kotníkem. Mám ale i vodnatý prosak na dorzu nohou s dif. citlivostí. Celkově mám nárty i okolí kotníku hodně citlivé na dotek a nevlezu se do žádných bot přes ten otok. Tohle je také od RA? A ještě jeden dotaz. Mám mimo RA ještě Sjogrenův syndrom, Raynadův syndrom, beru Warfarin po prodělané plicní embólii (zjistili mi absenci proteinu S a C, takže pravděpodobně genová záležitost) a k tomu všemu mám asi rok roztroušenou sklerózu. Revmatoložka by mi údajně okamžitě nasadila biologickou léčbu, jelikož současná léčba MTX nezabírá, ale nemůže, protože se kontraindikuje s demyelizačním onemocněním. Interferony na RS můžu, ale musela bych vysadit léky na RA, čehož se bojím, protože mám velké bolesti, kvůli zánětům a výpotkům v kyčlích a změnám na kyčelních kloubech chodím s franc.holemi a artritida stejně dál postupuje. Navíc mám denně teploty kolem 37,8. Kortikoidy nemůžu brát, protože mám na ně alergii. Můžete mi poradit nějakou léčbu na obě nemoci současně, která se vzájemně nekontraindikuje, navíc ještě v kombinaci s Warfarinem? Jinak už jsem vyzkoušela mimo MTX Aravu, Plaquenil, Salazopyrin i v různých kombinacích a efekt byl téměř nulový. Děkuji za radu a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, soubor vašich diagnóz opravdu maximálně zužuje manévrovací prostor pro léčbu. Jediným smysluplným řešením pro vás je spolupráce všech odborných lékařů, kteří jsou kompetentní k léčbě konkrétních onemocnění z hlediska svojí odbornosti. S ohledem na složitost vašeho případu bych pak doporučila konzilia na špičkových českých pracovištích. To v žádném případě neznamená, že bych negativně nahlížela na práci kolegů z menších pracovišť. Jde ale o to, aby se vaší složitou problematikou zabývali takoví lékaři, kteří díky objemu (počtu) pacientů mají bohatší praktické zkušenosti i s tak medicínsky složitými pacienty, ke kterým bezesporu patříte. Je totiž nutno zasáhnout rychle a účelně, a to bez jakýchkoliv experimentů založených pouze na teoretických znalostech.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Anesteziologické vyšetření
Články: Anesteziologické vyšetření
Anesteziologické vyšetření...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Chronická hepatitida C: objevte ji dřív, než bude pozdě!
Články: Chronická hepatitida C: objevte ji dřív, než bude pozdě!
Někdy trvá i desetiletí...
Jaké existují rozdíly u chlapců a dívek s Prader-Willi syndromem?
Slovníček pojmů
Články: Slovníček pojmů
Nevíte, co vám lékař ve...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x