Revmatoidní faktor

Dobrý den. Již téměř rok mám revmatoidní faktor v hodnotě kolem 60 a k tomu stále výšenou hladinu leukocytů (kolem 15). Měsíc jsem brala antibiotika Doxybene na zjištěnou boreliozu, ktrá mi byla zjištěna. Ant. jsem dobrala již v červnu 08. Nicméně obě uvedené hodnoty zůstaly téměř neměnné. Lékař se nyní rozhoduje, jestli mi předepíše lék Condosulf, nebo Salazopyrin. Prosím, je mezi nimi nějaký podstatný rozdíl? Vím, že bolesti kloubů mohou po prodělané borelioze trvat ještě dlouho, ale ta dlouhodobě stagnující hladina leukocytů k tomu také patří? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Při boreliose mohou skutečně bolesti kloubů přetrvávat, ale pokud jste byla správně léčena antibiotiky, bolesti asi od boreliosy nebudou. Důležité je, aby byl proveden kontrolní odběr protilátek, který potvrdí, že boreliosa byla správně zaléčená. Vyšší hladiny leukocytů nejsou pro boreliosu typické, spíše patří k vašemu základnímu zánětlivému onemocnění kloubů (nepíšete, jakou máte diagnosu - revmatoidní artritidu?). Condrosulf je tzv. chondroprotektivum, používá se při degenerativních onemocněních kloubů ke zlepšení stavu kloubních chrupavek, hl. při artrose. Salazopyrin je protizánětlivý lék určený naopak na artritidu (revmatoidní) či zánětlivá střevní onemocnění.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: