Revmatologie

Pravidelně užívám leflugen a medrol na RA. Chtěla jsem se zeptat zda bych musela na interubci a pokud bych nesla jake jsou rizika pro plod. Popripade prosim kde se dočtu více. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ano, tyto léky v těhotenství jsou problém. Ale záleží na síle, nevím jestli užíváte Medrol v nízké - 4mg dávce, nebo ve vysoké, více jak 16 mg. Interupce je vždy na vašem rozhodnutí, nikdo vás nebude nutit. Zde je ale důležité zdůraznit, že byste měla při vaší diagnoze těhostenství plánovat. Pokud chcete miminko, předem to oznamte revmatologovi a gynekologovi. Revmatolog vám nastaví takovou léčbu, která bude pro vás a miminko přijatelná. Gynekolog vás bude pečlivě sledovat a těhotenství označí jako rizikové, abyste mohla být doma, s revmatoidní artritidou odpočívala a připravila se na porod. Ve vašem případě také hraje roli, jak těžkou máte revmatoidní artritidu, jestli je možné léky zcela na 9 měsíců vysadit, dát jen úlevovou terapii, nebo zda omezení není vůbec možné. Rizika pro miminko jsou různá, možnost vrozených vad, metabolických poruch. Nikdy se nedá přesně říci, co vás potká. Stávají se i pozitivní věci, kdy se miminko narodí zdravé.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: