Rezistence na atb

Dobrý večer Byly mi zjíštěny chlamydie trachomatis, bral jsem 3 dny azitromycin dobral je a za 2 dny začal brat klacid 500 mám ho brat 3 týdny nyní beru asi 11 dnem a stalo se mi, že asi 3 krát jsem je vzal o hodinu později, a jednou asi o 4 hod. později. Myslíte, že je praděpodobná rezistence? Na tetracyklinová atb jsou rezistenní, kdybych byl i na makralidová atb rezistentní, je ještě nějáka možnost lečby? Předem děkuji za odpověd s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Lukáši. Rezistenci nelze u daného bakteriálního kmene vypěstovat pouze tím, že užijete antibiotikum o hodinu později. Je to daleko komplikovanější proces, který doposuď není biology celkem proskoumán. Spíš by k vzniku rezistence přispělo, kdyby jste antiiotickou léčbu předčasně ukončil nebo kdyby jste byl opakovaně léčen tím samým antibiotikem. V případě rezistence či alergie na tetracyklin či makrolidy lze k léčbě chlamýdiové infekce použít erytromycin.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x