Rh faktor negativ a pichani protilatek v tehotenstvi

Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu. Jsem ve 20.tydnu tretiho tehotenstvi. Mam rh faktor negativ. Protilatky jsem mela doposud v poradku. Pani doktorka mi rekla, ze se zavedla "novinka", ze ve 28.tydnu tehotenstvi se pichaji vsem rh negativ matkam v tehotenstvi protilatky. Pry se hladina protilatek uz nekontroluje, ale rovnou se protilatky pichaji, ale rozhodnuti je pry na mne, jestli chci, nebo ne. Vic mi k tomu nedokazala rict. Jen abych ji rekla jestli je chci at je kdyztak objedna v lekarne.... Nevim co si o tom mam myslet. Takze shanim informace vsude mozne, samozrejme mam strach, aby se neco miminku nestalo, ale zaroven nejsem zastancem nejakych novinek a pichani neceho o cem vlastne nevim, jestli to vubec potrebuji. Jeste pro upresneni, manzel je rh pozitiv, obe predchozi deti jsou take rh pozitiv, po obou porodech jsem dostala injekci s protilatkami, behem tehotenstvi nikdy, jen se protilatky hlidaly. Pani doktorka me strasi, ze je u kazdeho dalsiho tehotenstvi vetsi riziko. Jaka jsou rizika pro me a pro miminko, kdyz dostanu injekci i pres to, kdyz budu mit protilatky v poradku? Predem moc dekuji za odpoved. Jana

Odpověď odborníka:

Moje zkušenost je taková, že v Německu dostane každá budoucí maminka s Rh negativním faktorem protilátky ve 28. týdnu. Takže bych se na Vašem místě nebála a protilátky si v té době nechala podat.

Pokud by vaše miminko bylo opět Rh pozitvní a jeho krvinky se dostaly do vaší krve, vytvořily be se u vás protilátky, které by mohly ohrozit plod v následujícím těhotenství.

Pokud dostanete protilátky uměle, tyto protilátky se mohou navázat na případné krviknky od plodu a tělo si tedy nevytvoří vlastní. Tyto umělé protilátky v tělě na rozdíl od vlastních nezůstávají.


K průniku krve plodu do oběhu matky dochází při porodu, potratu, mimoděložním těhotenství, předčasném odlučování placenty, amniocentéze a dalších situacích.

S pozdravem

MUDr. Věra Kuralová
 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x