Rh faktor negativní v prvním těhotenství

Dobrý den, jsem ve 26. týdnu svého prvního těhotenství. Při odběrech krve ve 12. týdnu mi bylo sděleno, že mám skupinu AB - Rh negativní (Rh faktor otce miminka nevíme). Od té doby mi nikdo nebral krev kvůli protilátkám. Na další kontrolu do poradny jdu za 14 dní, ale krev se mi brát nechystají - jsem objednaná na pozdější hodinu. Myslíte si, že se mám znepokojovat? Kdy je obvyklé (v jakých týdnech), že se při tomto problému bere nastávající matce krev? Co by se mohlo miminku stát, kdyby se včas neodhalilo, že si moje tělo vytváří vůči plodu protilátky? Mohlo by být třeba postižené? Velice Vám děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný den!

Odpověď odborníka:

Krevní skupina a Rh-faktor se vyšetřuje během prvního prenatálního vyšetření i u všech těhotných žen. Přítomnost možných protilátek se během těhotenství vyšetřuje třikrát. Problém nastává, když je žena Rh negativní a muž Rh pozitivní. Hrozí tak nebezpečí, že dítě bude také Rh pozitivní. Co z toho vyplývá? Pokud Rh negativní matka čeká Rh pozitivní dítě, je riziko, že organizmus matky vytváří protilátky vůči krvi vlastního dítěte, tzn. organizmus matky "se nebude snášet" s organizmem dítěte. Příčinou vzniku protilátek (izoimunizace) matky proti krvinkám plodu je průnik malého množství krvinek plodu přes placentu k matce. Toto se děje i během těhotenství, avšak množství je tak malé, že zpravidla nevede k izoimunizaci matky. Za porodu nebo za potratu je toto množství již mnohem větší a matka může být izoimunizována. Kdysi byl tento problém častou příčinou potratů a úmrtí novorozenců. Dnes už lékaři umí k této komplikaci přistupovat úspěšně. Problém Rh inkompatibility (tj. nesnášenlivosti v Rh systému) nehrozí při prvním těhotenství, protože pokud se během těhotenství neudálo nic závažného, krvinky z krve matky a z krve dítěte se nepromíchají. Při porodu však mohou krvinky Rh+ dítěte proniknout do krve Rh- matky. Pokud by tvorba protilátek anti-D dramaticky stoupla už během těhotenství, musel by být porod vyvolán dříve. Po porodu se vyšetří Rh faktor narozeného dítěte. Je-li Rh+ (nemusí být, může mít Rh faktor po otci), matka dostane do 72 hodin po porodu injekci Rhega. Pokud je dítě Rh-, Rhega se nepodává. Jednoduše můžeme říci, že tato podaná protilátka zničí v krvi matky Rh+ krvinky plodu dříve, než si tělo matky začne vůči nim tvořit protilátky. Ty by mohly během dalších těhotenství vážně poškodit plody. Platí, že s každým dalším těhotenstvím stoupá tvorba protilátek anti-D, a tím i riziko poškození plodu, ale jenom v případě, že matce nebyly po porodu Rhega podána. Na konrole u gynekologa se zeptejte lékaře na to, kdy bude vyšetřovat další hladiny protilátek (nejsou dány žádné striktní termíny) a jak se bude dále postupovat, abyste minimalizovala svoje obavy.... Pokud je to vaše první těhotenství a předtím jste neměla žádný potrat, není absolutně žádný důvod ke znepokojení, ale komunikujte o tomto s lékařem, aby věděl, že máte obavy a dostalo se vám vysvětlení a ujištění. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Rh negativní a těhotenství | Od: Radka | 29.5.2013 20:37
Rhega mi byla podána po porodu i potratu, stejně se při dalším těhu vytvořila nadmíra protilátek, které způsobily těžkou anémii plodu - již v těhu byla provedena transfúze přes pupečník, další ihned po porodu a naštěstí poslední o měsíc později - byly to nervy, ale VYHRÁLY jsme :-)!!!
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: