Rh faktor negativní v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem v 5 měsíci těhotenství a právě jsem se dozvěděla, že je problém u matky když je rh negativní a otec pozitivní což je můj případ. Jelikož jsem před 12lety měla miniinterupci kde mi neaplikovali anti-d-globulin, tak mám velký strach, slyším o tom poprvé, je mi 29let. První protilátky byly nezjištěny a ted čekám na druhé výsledky. Slyšela jsem o možnosti očkování ve 28 týdnu těhotenství a tím se tomu předejde nemá to nějaký špatný vliv na dítě? Mám se nechat očkovat ve 28 týdnu těhotenství. Děkuji moc za radu S pozdravem Janátová

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lenko, aplikace anti D globulinu je při přerušení těhotenství nutná až od určitého dosaženého týdne gravidity, v případě miniinterupce není indikována. Riziko v těhotenství u Rh negativní matky hrozí jen, pokud je plod, stejně jako otec, Rh pozitivní. Krevní skupina dítěte a Rh faktor se zjišťuje po porodu, a anti D globulin se matce aplikuje do 72 hodin v případě, že je dítě Rh pozitivní. Rh negativní matky jsou v těhotenství sledovány a výskyt případných protilátek v krvi je několikrát kontrolován. V případě, že nález protilátek v krvi matky je negativní, není potřeba obávat se komplikací. V případě pozitivního nálezu je jejich hladina pravidelně sledována. Postupuje se individuálně. Aplikace anti D globulinu ve 28. týdnu gravidity není rutinní záležitostí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: