Rh faktor v těhotenství

Dobrý večer paní doktorko, mám dotaz týkající se Rh faktoru. Stále mi je tato věc nejasná. Já i můj manžel jsem oba Rh negativní, se stejnou krevní skupinou O. Jsem poprvé těhotná. Paní doktorka mi sdělila, že mi ve 28. týdnu bude píchnuta injekce, neboť jsem Rh negativní matka. Hned jsem se ptala, zda je to nutné, když manžel je také negativní. Řekla mi, že to není o tom, že by mi nevěřila, ale je to běžný postup. S odpovědí jsem se v tu chvíli spokojila, ale nyní mi běží hlavou, zda je to opravdu nutné a zda mi podaná injekce případně nezpůsobí komplikace v dalších těhotenstvích? Můžete mi prosím tuto záležitost více objasnit? Velmi děkuji. Eliška

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě jistoty, že otec nenarozeného dítěte je Rh negativní, není důvodné podávat injekci anti-D globulinu. Toto očkování má význam jen v případě, že by nenarozené dítě Rh negativní matky mohlo zdědit po otci Rh pozitivitu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: