Řidičák s brýlemi

Pokud někdo žádá o řidičský průkaz, ale i zbrojní průkaz, jak vysoké dioptrie jsou u žadatele tolerovány (rozmezí). Někdo mě informoval, že na řidičský průkaz jsou to pouhé 4 dioptrie (krátkozrakost). Já mám jedno oko 6,25 a druhé snad kolem 5, a tak tedy nemá v mém případě význam o oprávnění žádat. Dále jsem byla informována, že jedinou možnou variantou, jak dodržet české právní předpisy, je snížení dioptrií prostřednictvím operace očí. Ale řešení formou operace se mi zdá doposud nebezpečná, protože je stále dost vysoké riziko, že se operace u pacienta nepovede, a pokud není nezbytně nutná, je lepší ji nepodstupovat (řidičák de facto nemusím mít). Prosím o informaci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Iv, jediné co je pro to potřeba udělat je zajít na oční, kde Vás vyšetří, přesně stanoví počet dioptrií a rozhodnou, zdali je vhodné řídit auto či držet zbraň. Na nějaké jedna pani povídala nedbejte. Potom v případě schválení očním lékařem zajděte (se zprávou) za svým praktickým lékařem, který vám na to vydá potřebné lékařské potvrzení schopnosti - pravděpodobně s podmínkou současného nošení brýlí.
Operace opravdu není nutná, pokud vám zatím vyhovují brýle, nicméně operace které se provádějí jsou velmi šetrné, bezpečné a s minimálními reoperacemi, takže jediná vada na kráse na tom je,že na to nepřispívá pojišťovna a musíte si zákrok zaplatit - cca 15-20 tisíc za jedno oko.

MUDr. Vít Křehnáč
MUDr. Vít Křehnáč

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: JACH-TA s.r.o., Řež

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x