Řídká stolice

Dobrý den, začátkem února mě v odpoledních hodinách postihl náhlý průjem. Ihned jsem si vzala immodium a další stolice už nebyly. V té době ve firmě řádila "střevní chřipka", tak jsem myslela, že jsem to chytla. Další den, zřejmě následkem působení immodia, byla stolice normální, ale další dny už byla zase řídká (chodím tak jednou max. dvakrát denně). A takto to trvá dodnes. Občas jsem si vzala smectu nebo immodium a to se to vždycky srovnalo, ale jakmile jsem to vysadila, tak to bylo zpět. Minulý týden jsem zkoušela smectu užívat pravidelně 2x denně a bylo to v pořádku. V pondělí jsem si ji zkusila nevzít a v úterý jsem už zase měla řídkou stolici. Ze začátku jsem ve stolici nacházela i nestrávené zbytky potravy a stilně páchla a byla světlá. To už teď není, ale řídká a světlejší než obvykle je pořád. Jinak mi ani při prvním průjmu vůbec nic nebylo a není. Nemám žádné bolesti, nenadýmám se, chutná mi jíst, ani jsem nezhubla. Prostě vůbec žádné další příznaky, jen řídká stolice. Nejsem si ani vědoma, že bych před tím prvním průjmem snědla něco neobvyklého nebo podezřelého ani jsem nijak nezměnila stravovací návyky (stravuji se celkem racionálně). Neměla jsem ani žádný mimořádný stres a neprodělávala jsem žádnou léčbu. Jediná změna byla, že jsem si začátkem ledna nechala odstranit mirenu a zhruba v době, kdy mi začal ten průjem, se mi obnovil cyklus, tak nevím, jestli to s tím může souviset. Taky jsem byla asi 9 x na masážním přístroji roletic, který masíruje celé tělo a měl by mít vliv na metabolizmus a stimulovat tělo k nějaké očistě, ale nevím, jestli to už není od toho dlouhá doba (naposled jsem na tom byla v půlce února). Taky mě napadlo, jestli to nemůže působit nějaký parazit, i když ve stolici jsem nic podezřelého nenašla, ale máme od vánoc doma štěně, tak nevím...). Jinak už mě vážně nic podezřelého nenapadá. Chci se tedy zeptat, jestli je možné, že by to vážně byla nějaká střevní viróza, kterou si někdo prostě odsedí den na toaletě a má pokoj a já se s tím potýkám takhle dlouho, i když bez nějakých dalších obtíží. A jestli to skutečně může takhle dlouho trvat nebo jestli mám raději navštívit lékaře. Ještě na doplnění, před půl rokem jsem kvůli tlaku v pravém podžebří byla na kolonoskopii, ale tam bylo vše v pořádku. Tlak byl zřejmě způsoben nataženým svalem. To už mám v pořádku. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz a předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro! Domnívám se, že jste začátkem února skutečně prodělala "střevní chřipku" a vaše nynější potíže jsou způsobeny střevní dysmikrobií (narušenou rovnováhou mezi bakteriemi žijícími ve střevě). Doporučuji vám koupit si v lékárně probiotika, můžete je užívat i dlouhodobě. Pokud se vaše potíže během 2-3 týdnů neupraví, bude třeba navštívit vašeho praktického lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: