Řídká stolice cca 3-4x denně

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych prosím Vás druhý názor, chodíme pravidelně k paní doktorce do poradny, vše máme v pořádku, očkování, váhu, růst, ale potíž: jedná se o 8i-měsíční holčičku.. stále se opakují teploty, stále vodnatá stolice, v rozboru nic nenašli.. byl udělán výtěr a pak i vzorek stolice(ta široká zkumavka).. já už si ale nevím rady, protože holčička je napříkla týden úplně v pořádku, stolice normální a pak najednou zase teplota kolem 38°C, spíše i méně a mrzutá a průjem. Průjem není častý, ale úplně vodový a má buďto tmavohnědou nebo zelenou barvu. Kamarádka říká, že to může být k zubům, které jí opravdu rostou, ale mě se to nezdá. Tyto problémy přetrvávají již 2 měsíce a holčička lehce přibírá na váze nebo stojí- vážíme s paní doktorkou pravidelně, takže spíše prospívá, ale prostě jí není dobře. Prosím poraďte, co s tím, případně jestli to nemůže být nějaká alergie. Přikrmuji již bílým masem, zeleninou, ovocem i kaší na večer, jinak kojím. Když jí není dobře, tak příkrm nechce vůbec a jen kojím. Jinak se snažím krmit. Na průjem už jsem ze začátku použila i smectu a kulíška, protože když to začalo- před 2 měsíci, tak to bylo častější, až 7x denně úplná voda.. a to jí rostly ty první zuby. Ale je možné takové projevy mít k růstu zubů? Děkuji předem za podrobnou odpověď, neboť již nevím, co si počít. S pozdravem Kristina

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Kristino! Chápu Vaše obavy. Jedním z důvodů zvýšené teploty a řídké stolice může být skutečně prořezávání zoubků. Obvykle bývají oteklé č zduřelé dásně a někdy i zarudlé, děti více sliní a právě spolykané sliny způsobují řídké stolice. Nicméně je možná i střevní infekce. Záchyt mikrobů výtěrem či ze vzorku stolice totiž není 100%. Potravinová alergie či intolerance např. laktózy se většinou neprojeví teplotami, spíše jen průjmem či zvracením a neprospíváním. Při celiakii děti spíše nerostou, ale mohou mít i jen střevní potíže. Zkusme na to jít vylučovací metodou. nasaďte jí na 5 dní Enterol či Nekadyl 1 dávku denně - ten si poradí s event. střevní infekcí. pokud potíže ustanou, je pravděpodobná infekce. Nebude-li změna, zkuste na 1-2 týdny zcela vysadit příkrmy a jen kojit (máte-li dost mléka). Když potíže ustanou je pravděpodobná potravinová alergie či intolerance. Pokud to bude stejné, tak to asi skutečně budou ty zoubky...

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: