Rihani s pocitem zvraceni

Vážená paní doktorko, Potřebovala bych poradit ohledně mého problému. Posledního pul roku me trápí časté řízení, které je spíše jak nutkání na zvraceni, s občasným návratem obsahu žaludku do krku . V jiném případě nedojde tuhnutí konce, je to jako pocit bubliny která uvízne v krku a trochu dusi. Byla jsem na gastrolo. Vyšetření a vše v pořádku. Jsem po částečné operaci stitne žlázy z důvodu strumy. Co to může způsobovat a Jak to eliminovat? Předem děkuji za váš čas a odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Předně předpokládám, že Vás obtěžuje říhání, nikoliv řízení :-). Samozřejmě příčin Vašich potíží může být více a takto po internetu bez možnosti vyšetření nemohu jednoznačnou diagnosu stanovit. Ano, jistě bych pomýšlela na tzv. gastroesofageální reflux (GER), tedy návrat kyselých žaludečních šťáv do jícnu při nedomykavosti dolního jícnového svěrače. Píšete sice, že vyšetření na gastroenterologii bylo negativní, ale nepíšete, které/á vyšetření Vám bylo/byla provedeno/a. K vyloučení tohoto stavu je vhodné provést některé z funkčních vyšetření horní části trávicího traktu, např. 24-hodinovou pH-metrii či manometrii, a tato vyšetření se neprovádějí zcela rutinně a jako vyšetření první volby. Lze také zkusit "naslepo" nasadit lék Helicid - pokud při jeho užívání dojde k ústupu potíží, je tento původ pravděpodobný. Vzhledem k Vaší anamnéze bych dále doporučila kontrolní vyšetření na endokrinologii - teoreticky mohlo dojít k nárůstu zbytku štítné žlázy a nová struma pak může utlačovat krční orgány, což by potíže mohlo způsobit. U ženy Vašeho věku také vždy nutno pomýšlet na eventuelní těhotenství. Jiné příčiny jsou méně obvyklé, ale teoreticky samozřejmě možné. Postup a výsledky jednotlivých vyšetření by bylo vhodné konsultovat s Vaším praktickým lékařem, který pak rozhodne o dalším postupu či léčbě, případně Vám poskytne doporučení na specializovaná vyšetření viz výše (v Praze provádí tuto diagnostiku např. Klinika gastroenterologie IKEM, kam se můžete i sama s doporučením ošetřujícího lékaře objednat, nicméně jistě se tato vyšetření dělají i v královéhradecké nemocnici či někde poblíž Vašeho bydliště). S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x