Risperidon orion

Dobrý den, mám syna necelých 5 let s dětským autismem a kvůli agresivitě mu byl před rokem nasazen lék risperidon Orion v dávce 0,5ml večer.S lékem jsme spokojeni,ale co mě znepokojuje je,že nám nikdo nekontroloval krevní testy. Mám si vyšetření krve vyžádat a musí mi lékař vyhovět a vystavit žádanku jen na mé přání? Nebo to není potřeba.Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Autismus, resp. poruchy autistického spektra jsou jistě+ velmi tíživé pro jejich nositele, představujeme si to m..j. i tak, že dítě a později autistický dospělý žijí ve velké samotě a ve velké a neustálé hrůze z nepředvidatelnosti okolí - proto tolik lpí na neměnném uspořádání věcí kolem sebe, neměnném režimu a na stále stejných tvářích. Agresivita může být důsledkem úzkosti, kterou způsobilo ohrožení, kterou můžou podobné změny spustit. Podávání moderních preparátů ze skupiny antipsychotik (jako v případě Vašeho syna, risperidon) nebo antiepileptik většinou pomohou člověku agresivní hnutí, nápory agresivním impulsů zvládnout. Jako by se řídící instance psychiky člověka opevnila nebo obrnila a byla schopna náporu agresivních pohnutek lépe bránit. Pokud si najedete na stránky sukl.cz a rozjkliknete database léků, dostanete vyčerpávající informaci o nežádoucích účincích léků (nejen o nich, ale také o indikacích k podávání, farmakodynamických a farmakokinetických účincích, interakcích s jinými léky). Nedomnívám se, že je to vhodné čtení. M.j. proto, že konstruováno především jako dokument, který přenáší odpovědnost za případné nežádoucí účinky z firmy na lékaře a na pacienta samotného nebo na jeho zákonné zástupce. Zdás emi vhodné, aby Vašeho syna viděl jednou za čas, řekněme jednou za rok, dětský neurolog, který může odhalit případné - spíše vzácné neurologické problémy, a doporučil bych kontrolu jaterních testů a prolaktinu jednou za rok u pediatra a zároveň pečlivé sledování vývoje váhy a tělesné výšky, rovněž u pediatra. S dětským psychiatrem by mělo být možno věc probrat. Nařídit mu nemůže nikdo nic, pokud s ním nejste spokojená a nemůžete spolu mluvit otevřeně, bude možná dobré pouvažovat, proč to nejde - a zařídit se podle toho. Nicméně péče o tělesný stav dítěte i při medikaci,kterou ordinuje někdo jiný, náleží dětskému lékaři - pediatrovi/praktickému lékaři pro děti a dorost. Obecně Vám doporučuji kontakt se skupinou APLA (Asociace pomáhající lidem s autismem), kupř. s Dr. Thorovou. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Články: Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Mluvíte ze spaní nebo ve...
Pálení žáhy nemusí být banalita. Může jít o velký problém!
Bolesti zad
Články: Bolesti zad
Alespoň jednou za život...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Gynekologické vyšetření je...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: