Rizika nákazy nedovařeného masa

Dobrý den, mám obavu, že jsem na návštěve u známých při grilování snědla nedovařené maso. Mám ze všech nákaz ze syrového masa naprostou hrůzu, nevím, jak jsem to mohla dopustit. Chci se proto zeptat, jaké bych měla pozorovat případně příznaky a po jaké době? Bývá maso kontrolované? Jaké je riziko výskytu nějakého parazita (svalovců, škrkavky atd.), případně toxoplasmosy, salmonelozy ?

Odpověď odborníka:

Maso z chovů je kontrolované a nákaza parazity nehrozí. Problematická jsou zvířata z domácích chovů a divočina (jeleni, divočáci). Parazité se v těle projevují nejrůznějšími obtížemi, od svalových bolestí, únavy, zvracení, nevolnosti, bolestí břicha, průjmem, teplotami. Pokud by se některé z uvedených příznaků objevily (cca za týden až měsíc), doporučuji navštívit vašeho praktického lékaře nebo infekční ambulanci.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí v nemocnici Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: