Riziko anafylaxe, antihistaminika a antidepresiva

Dobrý den, možná je to hloupý dotaz, ale po zážitku kamarádky (po bodnutí vosou) mám panickou hrůzu z anafylaktického šoku. Vím, že to není zcela normální,léčím se na psych. kvůli úzkostem. Děsí mě představa, že mohu takto zareagovat kdykoliv na cokoliv a třeba na zapadlou chalupu by asi sanitka jen tak nedojela...Vyhýbám se rizikovým potravinám, ale třeba vose se člověk nevyhne. Sama mám lehčí astma a alergii na pyly trav a některých obilovin. Kvůli tomu užívám xyzal a při potížích ventolin. Může xyzal alespoň zmírnit průběh případného anaf.šoku? Mohu užívat dohromady xyzal a atarax, případně lexaurin? Lékař mě nějak nevaroval, i když jsem mu řekla o lécích, co užívám, ale raději se ještě ptám. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den , anafylaktická reakce probíhá extrémně rychle a je velmi prudká. Tenm kdo má alergii na bodnutí včelou či vosou, tak může být vybaven pohotovostní injekcí, kterou nosí stále u sebe. Jedná se o Adrenalin, ten včas vpíchnutý, může zachránit život. Zkuste se poradit s vaším alergologem, zda by pro vás nebyla tato injekce vhodná. Možná že není pro vás potřebná, protože alergii na včelu a vosu nemáte, ale možná byste byla klidnejší a nemusela pak užívat Lexaurin (o tom byste se musela poradit s vaším psychiatrem). Léky zatím nevynechávejte, lékař vám je naordinoval pro vaše obtíže a všechny léky mohou mít nežádoucí účinky apod., ale vždy je třeba zvážit celkový přínos v daném případě a za to je zodpovědný i váš lékař. Jinak na otázku, zda Xyzal může zmírnit průběh alergické reakce, lze odpovědět že ano.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: