Riziko embolie

6.1. mi v nemocnici v Motole diagnostikovali trombózu v popliteo femoralni oblasti v levé dk spolu se zánětem žil. Od té doby beru Warfarin (prvních pár dní jsem si píchal i Fraxiparine Forte) a na noze nosím kompresi. 11.2. jsem byl na kontrolním sono a žíla je stále úplně ucpaná. Musím říct, že tahle nemoc má velice špatný vliv na mou psychiku, i při malém bodnutí v hrudníku, které může být při zakašlání běžné a člověk to obvykle neřeší, se mi teď začnou hlavou honit myšlenky, jestli náhodou nejde o embolii. Pokud bych šel pokaždé k lékaři, tak bych byl na pohotovosti už asi 10x. Chci se proto zeptat kdy dochází k embolii nejčastěji, jestli těsně poté, co je člověku odhalena trombóza, nebo třeba i měsíc nebo více po zahájení léčby Warfarinem. Hádám, že když mám žílu pořád ucpanou, tak tam asi riziko pořád je. Pak mě taky zajímá na jaké INR se ředí krev člověku s plicní embolií, jestli je to 2-3 jako u trombózy, nebo už vyšší. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Riziko embolie je bohužel neustále, pokud tromboza trvá...
INR je u plicní embolie stejné - tedy ředí se na 2-3.
Pokud Vám nezabírá warfarin na odstranění trombozy, uvažovala bych o jiném typu léčby - je bohužel hrazená pacientem (fraximarine nebo jiná antikoagulancia - nová - např dabigatran aj.) - pokud "na to máte" tak na konkrétním přípravku se lze domluvit s lékařem internistou. Běžně pacientem hrazené přípravky lékaři sami od sebe nenabízejí (není o ně mezi pacienty zájem), ale ve Vašem případě si myslím, že zdraví je přednější než peníze a zainvestovala bych. Jinak se pak dá žádat pojišťovna o úhradu nebo částečnou úhradu, ale to je už na osobní domluvě mezi Vámi a pojišťovnou.
Pokud nezabere ani tato léčba, dá se ještě uvažovat o invazivním řešení (chirurgie nebo agresivní trombolytická léčba - obojí má ale velké riziko komplikací a přistupuje se k nim výjimečně

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x