Riziko infekce od uhynulých myší

Dobrý den, včera jsme byli se 4 letým synem u prarodičů na chatě. Syn si tam začal vyndavat hračky z přístěnku a chvíli s si s nimi i hrál. Teprve za nějaký čas manžel zjistil, že v bedně s hračkami je hnízdo cca deseti uhynulých myší, které tam patrně bylo už několik týdnů až měsíců. Synek ovšem mezitím stihl i něco sníst a jednu lodičku odtamtud dal do bazénu, kde se pak i koupali...hned jak jsme na to přišli, jsme mu otřeli ručičky alkoholovým ubrouskem, ale i tak mám velkou obavu z toho, že mohl chytit nějakou infekci. Já jsem navíc v 11. týdnu těhotenství, tak mám obavu i o nenarozené dítě. Doporučila byste mi pro syna či pro mě nějaké preventivní vyšetření?? Popř. jaké nemoci od uhynulých myší hrozí? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Andreo. Spíš než po infekci bych pátrala po tom, zda myši nebyly otráveny nějakým nachystaným přípravkem. Nerorumím úplně tomu, že chlapec "stihl mezitím něco sníst", pokud tedy požil nebo strkal do úst neco, co bylo v přímém kontaktu s uhynulými myšmi, pak by mohl mít střevní potíže, pokud v teoretizování zajdeme ještě dál, v extrémním případě by se u něj mohly projevit příznaky otravy přípravkem k hubení myší. Zapátrala bych, zda myši neuhynuly na otravu. Hlodavci přenášejí leptospirózu, riziko nákazy od uhynulých jedniců je malé. Preventivní vyšetření nedoporučuji, pouze pokud by měl chlapec v brzké době (do 1 týdne) zdravotní potíže, pak u lékaře zmiňte skutečnost kontaktu s myšmi. Preventivní léčba také není na místě. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: