Riziko listeriozy při hlubším škrábnutí na zahradě v těhotenství

Chci se Vás zeptat, zda by bylo žádoucí nějaké vyšetření, pokud jsem se v 16. tt hlouběji škrábla při práci na zahradě (kvůli kontaktu s hlínou). Bylo by miminko ohroženo? Obávám se možné nákazy listeriozou. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ne, nebezpečí listoriozy nehrozí.
Ránu jste určitě desinfikovala. Navíc daná infekce není považována za tak pravděpodobně rizikovou, že vyšetření jako preventivní se neprovádí, je hodně drahé a ani gynekolog ani praktický lékař vám krev na toto vyšetření nevezme, protože by úhradu před pojišťovnou neobhájil.
Kdyby se jednalo o epidemii ve vaší oblasti, pak je situace jiná.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: