Riziko nakažení od nosiče mrsa v nose a krku

Dobrý den paní doktorko, tatínka 81 let s vyrážkou poslali z nemocnice do domácího ošetřování s tím, že má mrsa na kůži, v nose a v krku. Tatínek stále pokašlává. Musím se o něho starat. Prát, uklízet, mýt ho, atd. Špatně slyší a s útenkou není možno komunikovat. Ani si neumím představit, že bych k němu do smrti chodila pouze s ústenkou.... Jaké je riziko nákazy? Mohu se zbavit nosišství, pokud již nosič jsem? Pravděpodobně jsem. Nemohu chodit pouze s ústenkou doma, mám dvouleté dítě a strach... Nikdo nás v nemocnici neinformoval, dali nám papír, kde píší, že je to bezpečné, máme dodržovat standardní opatřebí při infekci šiřitelné vzduchem. Nevím, jaká to jsou, to neporadili. Dědečka nikde léčit nechtějí, ptám se všude možně. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Petro, obavy z MRSa mít nemusíte. Řada lidí, aniž ví, že jsou nosiči této bakterie, se běžně pohybuje mezi námi. Pro normální zdravé lidi, tedy i členy vaší rodiny, není nákaza riziková a tedy ani nutné nošení ústenky, empíru, rukavic či jiných ochranných pomůcek. Problém představují MRSA-pozitivní pacienti v nemocnicích pro ostatní nemocné trpící řadou onemocnění, kteří jsou k infekci náchylnější. Doma se bát nemusíte, pouze doporučuji dbát na zvýšenou hygienu rukou (ev. oplach v dezinfeci, ale to opravdu není nezbytně nutné). Léčba pouhé přítomnosti MRSA se neprovádí, pokud pacient nemá horečky či jiné příznaky těžké infekce.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: