Riziko nákazy?

Dobrý den, jsem v 24tt a měla bych 2 dotazy na riziko nákazy listeriozou v těhotenství. 1) Umývala jsem jarem pod tekoucí vodou hrnec od jídla, které už bylo zkažené (sice pořádně provařená jelitová polévka, která byla ale následně dlouho nezkonzumovaná. Nebyla ani uskladněna v lednici s normálním jídlem, takže ke kontaminaci jiných jídel určitě ani nemohlo dojít.). Jídlo jsem nejedla, zbytek polévky manžel vylil a já jsem jen umyla ten hrnec, ale až dodatečně mě napadlo, že na ukazováčku pravé ruky mám zhruba 2,5 dne starou řeznou ranku, která byla sice již zahojená, ale ještě ne úplně na 100% (místo na dotek mírně citlivé). Jsou, prosím, na místě obavy z nákazy listeriozou? Mám v případě nějakých potíží (a jakých?) žádat o testy (po jaké době?)? 2) Může se zdravý člověk nakazit listeriozou od jiného člověka, který tuto nemoc má např. tělesným kontaktem, líbáním atd.? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1.pokud byla ranka zčásti zhojena, neznepokojovala bych se, také není jisté, zda bakterie v jídle opravdu byla. Častěji se dostává infekce do těla jídlem než kůží. Pokud byste opravdu onemocněla - je proto dobré pozorovat v nejbližším období příznaky jako horečka, bolesti svalů a někdy i gastrointestinální problémy ( nechutenství a průjem). Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, tak symptomy jako je bolest hlavy, zmatenost, křeče atd. se stanou silnějšími. Těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství budou mít většinou jenom mírné příznaky, ale opatrnosti není nikdy nazbyt.. V současné době se v žádném státě na světě těhotné ženy rutinně na listeriósu nevyšetřují. Avšak v případě, že má ošetřující lékař podezření na toto onemocnění, může odebrat krev na vyšetření listerií. Pokud byste tedy měla tedy nějaké potíže, navštivte co nejdříve lékaře, uvedte tuto skutečnost s umýváním hrnce a jídlem a podezřením na listerii a lékař provede všechny potřebné testy na listerie. Negativem je, že kultivace většinou trvá déle. 2. takový přenos listeriosy je sice také možný, je ale velmi velmi ojedinělý. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
Články: S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
V minulém článku jsme se...
Rehabilitační vyšetření
Články: Rehabilitační vyšetření
Rehabilitační vyšetření je...
Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Chraňte se proti klíšťatům a komárům přírodním „biorepelentem“
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
Rychlý průvodce rakovinou prostaty aneb Co je dobré o této nemoci vědět
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: