Riziko nákazy na veřejném wc?

Paní doktorko, chtěla jsem prosím poradit s věcí, která je možná hloupá, ale trápí mě. Chtěla jsem se prosím zeptat, jaké je riziko nákazy nějakou chorobou (pohlavní apod.) v případě, že: potřebovala jsem provést výměnu tampónu při menzes při návštěvě obchodu OBI. Pozdě jsem si uvědomila, že tampon zavádím prstem, kterým jsem předtím otevřela odpadkový koš při vyhazování použitého tamponu....Od té chvíle se bojím, co všechno na tom koši mohlo být a já se tím přes onen prst mohla při menzes nakazit (jelikož předpokládám, že při menstruaci je uvnitř jakási "rána", tudíž otevřený vstup pro infekci.)? Předem děkuji za odpověď. Díky H.L.

Odpověď odborníka:

Hanko. Samozřejmě je jasné, že k výměně menstruačního tamponu byste měla přistupovat až po řádné hygienické očistě rukou. Nicméně si nemyslím, že by Vás tato příhoda měla nějak trápit, pokud byste se měla infikovat, pak by to byla infekce bakteriální, a to už byste jistě měla nějaké potíže. Čili pokud nemáte nějaký neobvyklý výtok, bolesti, teploty, tak se nemusíte bát. V pochvě je normálně přítomná pestrá bakteriální flora, která by měla vniknutí cizího organismu rychle zlikvidovat. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: