Riziko nákazy žloutenkou

Dobrý den, můj dotaz je nejspíše stupidní a já jsem paranoidní, ale přesto mi to nedá se nezeptat. Na jednom hudebním festivalu jsem už značně pod vlivem alkoholu ochutnal z papírového kornoutu něco na způsob smažených brambor, kornout tam někdo neznámý nechal ležet. Poslední dobou často přemýšlím na rizikem přenosu nějaké choroby jako je žloutenka C,B nebo HIV vzhledem k různému "složení" účastníků festivalu. Vím, že je přenos možný krví a ne slinami, ale za předpokladu, že by dotyčný měl v ústech rány a zanechal na jídle nějaké malé stopy krve a já to následně snědl, nemohlo by dojít k přenosu? (mám v ústech malé oděrky na dásních od rovnátek). Proti hepatitidě B bych měl být očkován, ale četl jsem, že ne všichni si vytvoří protilátky, je to pravda? Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Krásný den - Váš dotaz vůbec není stupidní!! Problém je jinde - i velmi nepravděpodobné situace nelze prohlásit za nemožné. S imunitní odpovědí na viry hepatitidy B a C to není tak jednoduché. Za nejprospěšnější bych nyní považovala návštěvu ordinace Vašeho dorostového lékaře - prosím, nemějte obavy, že Vás kdokoliv bude soudit!! Potřebujete mít pocit určitého bezpečí.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Potravinová alergie
Články: Potravinová alergie
Čím dál víc u nás i v...
Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Články: Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Štítná žláza může...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: