Riziko otěhotnění ?

Dobrý den, paní doktorko, předem se velmi omlouvám za svůj hloupý dotaz, ale zatěžuje to již delší dobu moji hlavu a ráda bych znala odpověď odborníka: Nemohu ze zdravotních důvodů užívat antikoncepci a zároveň užívám léky, při kterých nesmím otěhotnět. Postupně jsem si vypěstovala skoro fobii z otěhotnění...... Tak pořád řeším možná rizika-jakože co když si na WC sednu na prkénko potřísněné spermatem, co kdybych si do něj sedla např. na plovárně v mokrých plavkách, utřela se do zašpiněného ručníku? Ne že by okolo mě bylo všude sperma, ale co kdyby tam bylo. Kamarádka mi tvrdí, že takto nelze otěhotnět, ale mně se zdá, že technicky by to možné bylo a dost mě to straší..... Jak to tedy je. Mám si na takové věci (jakože např. nedávno jsem sedla do něčeho mokrého na WC prkénku u známých...)dávat nějak zvýšeně pozor nebo se dá říct, že otěhotnět takto nelze, že to lze jen při pohlavním styku (zavedení penisu do pochvy...)? Předem velmi děkuji za odpověď. I.S.

Odpověď odborníka:

dobrý den, hloupý dotaz to určutě není, spousta žen to řeší, třeba i maminek u jejich holčiček. Takto otěhotnět nelze, to sperma by muselo být čerstvé a zavedeno do pochvy. Spermie mimo poševní prostředí velmi rychle hynou.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: