Riziko přehřátí v prvním trimestru těhotenství?

Dobrý den, pane doktore, ráda bych Vás požádala o radu: Jsem v 10.tt a včera jsem se dost vyděsila článkem na netu o "škodlivosti pobytu na slunci v těhotenství, hlavně v 1.trimestru, z důvodu rizika přehřátí jako např. při horečce, že miminko je v bříšku jako v papiňáku a je riziko vzniku vývojových vad". Nejsem typ vyhledávající slunce, ale v letošním létě se nešlo horkým dnům vyhnout...Tak jsem v těhotenství absolvovala cca 4 dny strávené na tom slunci (1xs dcerou v zábavním parku, 1x s dcerou na koupališti, 1x v ZOO ), jinak se držím s dcerkou spíš doma v chládku. Naposledy jsem včera s rodinou sbírala celé odpoledne na poli brambory, já spíše sporadicky, abych si nemačkala břicho, ale byla jsem tam a bylo nečekané horko.... Vždy jsem namazaná krémem s vysokým faktorem a snažím se dost pít.....ale samozřejmě mi bylo pocitově dost velké horko. Nenapadlo mě, že tím mohu miminko ohrozit. Vždy jsem myslela, že se žena v těhotenství má chovat jako normálně, jen vynechat alkohol, kouření a nebezpečné léky.....Je prosím ten článek pravdivý? Navíc jsem zrovna včera ráno, před pobytem na slunci byla na genetických odběrech - tudíž by případný problém mohl zůstat neodhalen? Předem velmi děkuji za vaši odpověď. Omlouvám se možná za hloupý dotaz, trápí mě teď dost úzkosti a mám obavy z různých věcí.... Děkuji H.L.

Odpověď odborníka:

dobrý den, trápíte se zbytečně, i při extra horkých dnech není v těle zdravého člověka extrémní teplota. Horečka je zcela něco jiného, tam se zvedá teplota těla, a zde je riziko pro plod, proto teplotu srážet paralenem. Teplý slunečný den miminku neublíží (vemte si jižní národy:)).

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: