Riziko přenosu hiv

Dobrý den, jak reálné riziko přenosu HIV/HCV je za této situace - v samoobsluze bylo jedno balení potřísněné krví, od pohledu to odpovídalo tomu, že se někdo lehce poranil a pak na balíček sáhl, možná při doplnění zboží. Bohužel to nebylo hned vidět, až když jsem balení vzala do ruky a trochu se ušpinila. Na ruce jsem měla několik hodin starou drobnou oděrku (asi jako záděra, nekrvácející, ale stržená kůže a pod desinfekcí ještě pálila), zda se (ne)dostala do přímého kontaktu s krví si nejsem zcela jistá. Ruku jsem si umyla skoro hned navlhčenou papírovou utěrkou a doma pak ještě mýdlem atd , vlastně mi to pořádně došlo až doma... Otestovat se pro jistotu za čas stejně nechám, ale budu ráda, pokud mě budete moci trochu uklidnit. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stanovit přesně riziko čehokoli na základě nejasných informací nejde, ale obecně: pravděpodobnost že to byla lidská krev (od masa?), pravděpodobnost infikované krve lidské, pravděpodobnost přežití viru, pravděpodobnost přenosu bez přímého promísení krví (prostupu kůží, po setření, umytí.....), opět pravděpodobnost přežití viru, nutnost potřebného počtu jedinců .... Ta možnost je extrémně nízká. Zdraví Luboš Janů, Plzeň

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: