Riziko žlučníkové koliky při cestování

Byl mi diagnostikován žlučníkový kámen s přítomností sludge.Jsem objednaná k chirurgickému zákroku na konci června.V nejbližších dnech mám letecky cestovat na služební cestu a chci ze zeptat,jak.velké riziko další kolíky může vyvolat let a zda zhoršení zatím klidného stavu tímto způsobem cestování hrozí. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Jano, mezi nejčastější „spouštěče“ žlučníkového záchvatu patří chybná životospráva, zásadní je omezení stresu a vnitřní pohoda bez rozčilování. Létání ani služební cesta nemá vliv na spuštění koliky, pokud budete dodržovat pitný režim, nepít alkohol, nebudete jíst dráždivé potraviny (česnek, cibule, pepř a další kořeněná jídla), čokoládu, bobulovité ovoce s malými jadérky (borůvky, maliny, jahody, ostružiny), rajčata s jadérky, tučné potraviny a smažená jídla. Přeji pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: