Rizikové faktory

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mám riziko onemocnět nějakým kardiovaskulárním onem. (IM, ICHS, CMP atd) ať už teď nebo ve stáří. Byla jsem vyšetřena pro tachyarytmie (ekg, echo, ergometrie, ekg Holter). Jsem studentka, BMI mam asi 30, v blízké rodině neměl nikdo IM ani CMP, Výsledky ekg Z: sin.rytmus, tachykardie kolem 100/min, echo Z: normální echo, ergo Z: sin. rytmus, v zátěži a po zatížení nedochází ke změně repolarizace, nejsou poruchy rytmu , celk. práce 55KJ, t.č. neprokazujeme patol. změny, TK a P v klidu : 110/70, 93/min, TK a P max: 135/70, 188/min, ekg Holter Z: trvale sin.r. průměr 82/min, bez síňové komorové ektopie, bez závažnější tachykardie, bradykardie či asystol. pauzy. D-D 0,40mg/l, FIB 3,8g/l, APPT-R 0,90, APTT 23s, INR 1,0, Q 119%, GLU 5,0mmol/, CHOL 3,8mmol/l, HDL 0,9mmol/l, LDL 2,0mmol/l, TSH 1,15mU/l, FT4 14,1pmol/l. Tlak mívám do 130/80. Děkuji za odpověď a za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše výsledky jsou v pořádku, až na BMI, máte nadváhu. Stran rodinné anamnézy píšete, že rodice neměli infarkt myokardu ani CMP, důležití jsou také prarodiče. Rodiče mohou být ještě mladí a onemocnět později. Vaše rizikové faktory jsou nyní nízké, protože jste žena, máte negativní rodinou anamnézu. Pokud se vám podaří zhubnout, pravidelně se hýbat- cca. 3x týdně 20 minut, tak vaše riziko ještě poklesne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x