Rizikové těhotenství

Ráda bych se zeptala na pár věcí a budu vděčná za odpověď. Je mi 26 let a jsem po druhé těhotná, momentálně ve 27tt. V prvním těhotenství, před skoro šesti lety si mě nechali od 28tt v nemocnici s hrozbou předčasného porodu. Už si nepamatuji přesně jak jsem na tom byla, ale měla jsem zánět a asi tedy zkrácený čípek a otvírala se. V nemocnici si mě nechali takřka 2 a půl měsíce, občas mě pak pustili domů na víkend. Nemohla jsem si dojít ani pro jídlo, vše mi nosili. Ve 38tt mě tam znovu zavřeli po kontrole a na začátku 40tt mi praskla voda a rozjel se sám porod. Hned tak za hodinu jsem měla kontrakce po minutě. Celou dobu jsem musela být připojená na ozvy, že šlo malému dolů srdíčko. Měla jsem prý až moc velké bolesti, ale krátké a neotvírala se. To moc nevím, všechnu bolest jsem cítila v kříži a nikde jinde. Po necelých třech hodinách jsem šla na sál na císařský řez pro nepostupující porod a špatné ozvy. Syn se narodil zdravý a já byla brzo fit. Teď ve 27tt, dost často mi tvrdne břicho (cca 3 týdny beru 1 sáček Magnosolvu denně), ale čípek mám 4 cm, což je úplně v pohodě. Včera jsem byla na kontrole, doktor udělal jen tak zběžnou, že miminko měřit a pod. budeme až na další za 4 týdny. Všiml si ale, že mám prý nízko placentu a malá je otočená hlavičkou dolů nad vchodem. Prý se ještě může vytáhnout a víc mi k tomu neřekl a neřešil to. Divila jsem se, že je malá už tak nízko nad vchodem, což je prý dobře. Vypadalo jako by měla tu hlavičku na té placentě, ale nevím, nejsem doktor a nevyznám se v tom. Prý mám přijít prostě za 4 týdny. Co jsem ale tak četla na netu, tak to prý není žádná sranda. A jelikož to první těhotenství nebylo zrovna růžové, tak je snad pochopitelné, že to asi více řeším. Zajímalo by mě jestli je možné, že tu placentu tak mám kvůli tomu, že jsem měla tehdy císařský řez a jestli si myslíte, že by se mohla ještě vytáhnout? A jestli je třeba se nějak více šetřit? Jinak už do práce nechodím a jsem doma.Pokud vše půjde dobře, chtěla jsem rodit přirozenou cestou, ale teď nevím jestli to vůbec bude možně? Vím, že nemůžete vědět jak co bude, ale ze zkušenosti, jak myslíte, že by mohlo těhotenství pokračovat? Omlouvám se za tak rozsáhlý text a moc děkuji za odpověď. Pěkný den přeji Eli

Odpověď odborníka:

Eliško, to kde se placenta "uchytí" se určí hned na začátku a pak už s tím nelze hnout. Tím vytáhnutím myslel doktor pravděpodobně to, že se dítě může ještě třeba otočit, nebo vyndat hlavičku od spodního konce dělohy (od čípku). Co se způsobu porodu týče - záleží na nemocnici, kde budete rodit. V některých nemocnicích mají striktní pravidla, která říkají, že jednou císařský řez znamená příště vždycky císařský řez, v jiných pracovištích se to dá domluvit, dle stavu maminky před porodem, pokud má porodník pocit, že by to zvládla, tak je možný i přirozený porod.
Rozhodně byste se měla šetřit, je dobře, že již nepracujete, abyste nechala klid pro miminko, aby se mohlo v pořádku vyvíjet.

MUDr. Vít Křehnáč
MUDr. Vít Křehnáč

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: JACH-TA s.r.o., Řež

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: